Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta sig ur skuldfällan

Annons

-Vi har kunnat hjälpa några och det känns väldigt roligt, säger Lotta Stålklint, som tillsammans med Conny Klockar arbetar på JAK-bankens kontor på Dalagatan 1.

JAK-banken, som är medlems-ägd, är en annorlunda bank. Den som sätter in pengar där får ingen ränta på sitt kapital. I gengäld behöver låntagaren inte betala låneränta, men dock en administrationsavgift. Ett krav för att få lån är att låntagaren kan visa upp någon säkerhet och att låntagaren, eller någon annan i dennes ställe, sparar pengar på banken, motsvarande den summa som ska lånas.

JAK-banken har bara två kontor i Sverige, huvudkontoret i Skövde och lokalkontoret i Orsa. Magnus Frank från Skövde var med på det här mötet och han gav några exempel på vad så kallade snabblån kostat och vad det kostar att låna motsvarande summa i JAK-banken.

Månadskostnaden för den som lånar i JAK-banken och betalar av på sitt lån blir något högre i och med att låntagaren måste sätta in sparpengar samtidigt, men i slutändan har JAK-lånet blivit betydligt billigare, då låntagaren har en sparad slant på banken den dag lånet betalats tillbaka.

Christina Bröms, som är konsumentvägledare, berättade att många människor fångas av telefonförsäljare som får dem att köpa sådant som de egentligen inte har råd med.

- Det är förskräckligt att många unga hamnar hos kronofogden.

Om det gått så långt att inkassoföretag tagit över skulderna och lagt på nya avgifter kan låntagarna sitta så fast i skuldfällan att trots att de betalar vad de förmår så minskar ändå inte skulden. I sådana lägen är det lätt att självförtroendet och framtidstron rasar mot noll.

Enligt Dan Nyberg är de som besöker honom ofta ensamstående kvinnor med barn och ansträngd ekonomi. Kvinnorna mår psykiskt dåligt.

- Det finns mammor som berättar att de sista fem dagarna i månaden har de inte pengar till mat åt sig själva, bara till barnen.

Dan Nyberg menar att en del psykiska åkommor är resultat av svåra förhållanden där ekonomin kan vara en del.

- Jag försöker göra om deras skamkänslor till skuldkänslor. En skuld kan de alltid göra någonting åt.

Dan Nyberg förklarade att skuldsanering kan vara ett hopp för många.

De som vänder sig till JAK-banken för att få ett nytt lån för att kunna betala sitt gamla lån uppmanas att i första hand ta kontakt och söka hjälp hos kommunernas skuldsanerare.

- Därefter kan de kanske komma tillbaks till oss. Om vi då kan hjälpa några känner man att man gjort nytta. Det är väl sjuksystern i mig som gör sig gällande, säger Lotta Stålklint, som arbetade inom vården innan hon blev banktjänsteman.

Ungefär 350 personer i Orsa är medlemmar i JAK-banken vilket betyder att Orsa är den JAK-medlemstätaste kommunen i landet. Både kommunen och Orsa församling är medlemmar i JAK-banken.

- Det är bäst att försöka spara ihop till det man vill köpa, det blir billigast, säger Lotta som konstaterar att i snabblånens tid har sparandets pedagogik gått förlorad.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons