Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bara skälla räcker inte

Annons

Svar till Borlängebo

och Marus Nosraty:

För det första vill jag tydliggöra att de handelsetableringar som skett i Borlänge har haft stöd av breda majoriteter i kommunfullmäktige.

För det andra så hade också avtalet om att ge tillstånd till det tredje affärsplanet i Kupolen det.

Jag och mitt parti hade inte drivit dessa frågor om vi bara själva skulle stå ansvariga för besluten. Men det är också min bestämda uppfattning att det som skett varit riktigt för Borlänge som helhet.

När det gäller arenan i Kupolen så var alternativet till nytt affärsplan att den även fortsättningsvis skulle stå tom. Ägaren hade ingen vilja att driva arenan för evenemang. Lönsamhet saknades. Att behålla den för verksamhet hade inneburit stora kommunala subventioner.

Kommunens hållning har hittills varit att det inte ska finnas några ekonomiska kopplingar mellan kommunen och driften av Kupolen. Jag skulle vilja se den politiker med någon sorts ansvar som hävdar motsatsen.

Borlänge är i dag länets handelscentrum. Handel och kommunikationer omfattar i dag 19,7 procent (4670 arbetstillfällen) av antalet jobb i vår kommun. Det kan jämföras med 21,7 procent för tillverkningsindustrin. Handeln har således en oerhörd tyngd.

Detta i kombination med de stora evenemangen, Romme Alpin och äventyrsbadet har mycket starkt ökat kommunens attraktionskraft.

Sedan är det självfallet så att etableringar, som Ica-Maxi, den expansion som skett vid Kupolen och förhoppningsvis den utbyggnad som nu kommer att ske vid Coop påverkat och kommer att påverka bland annat centrumhandeln.

För min del anser jag dock det rimligt att kommunen bejakar strukturomvandlingen inom handeln och försöker få ut något positivt av den. Alternativet är att expansionen sker någon annan stans.

Det som nu planeras i centrum är ett resultat av hårt arbete av fastighetsägare och kommunen. Upprustning av och ny verksamhet i Le Mandarin, nybygge av två bostadshus efter Målargatan, renoveringar efter Borganäsvägen, förändringar i Liljangallerian och stor ombyggnation av Stationsgatan är ett stort steg framåt.

Samtidigt pågår förhandlingar med Jernhusen och Banverket om ombyggnad av stationshuset och gången över spårdiket.

Detta och en del annat ska diskuteras på kommunfullmäktige i juni. Då kommer också resultatet av den stora medborgarenkät om bland annat öppet hus i Bragegallerian att summeras.

Att åstadkomma något i praktiken handlar inte bara om att skälla över hur dåligt allt är, utan också om att komma med konstruktiva ideer. Jag är glad att det finns många sådana krafter.

Centrum-Östermalm är i dag ett stort arbetsplatsområde. Enligt kommunens statistik för 2005 så omfattar det 2900 anställda. Det kan jämföras med Framtidsdalsområdet där siffran är 2800.

Jag tror vi har förutsättningar för att stärka antalet arbetstillfällen i centrum i framtiden.

PETER HULTQVIST ORDFÖRANDE I NÄRINGSLIVS- OCH PLANUTSKOTTET

Mer läsning

Annons