Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återbäring på väg

Annons

Frågan är varför bolaget just nu bestämt sig för att betala ut återbäring till kunderna.

Har ni tagit ut för höga premier?

- Nej. Men vi haft en god utveckling av vårt kapital inte minst på börsen.

- Även skadesidan har utvecklats bra, det vill säga vi har i fjol haft mindre skador av vatten och brand som vi fått reglera, säger Anders Stigers.

Stormen Gudrun, hur har ni drabbats av den?

- Vi har bara haft en enda försäkringstagare med ett stort skog-sskifte i Halland, som vi fått ge ersättning för skador efter stormen Gudrun.

- Dessutom var det lite stormskador i Västerdalarna, men det handlade inte om några större summor.

Hur stor blir återbäringen?

- 15 procent av sakpremien för 2005, säger Anders Stiger.

Det innebär alltså att för varje 1000-lapp kunden har betalat i premie för sin sakförsäkring, blir det 150 kronor i återbäring i vår.

Dalarnas försäkringsbolag ägs av sina kunder, det vill säga är ömsesidigt.

Företaget är självständigt, men samarbetar med de andra regionala länsförsäkringsbolagen. Tillsammans äger länsförsäkringsbolagen bolag som har andra försäkringstyper, till exempel livförsäkringar samt Länsförsäkringar bank.

Dalarnas hör till landets mest välkonsoliderade försäkringsbolag, det vill säga man har en hel del pengar i kassakistan.

De pengarna är placerade i aktier, fastigheter med mera. Och blir det bra avkastning här, brukar det bli återbäring. I fjol är ju första året på flera år som börsen gått bra.

I princip ska de premier som kunderna betalar för sina försäkringar räcka för att finansiera de skador som Dalarnas får reglera under året.

Men vissa år blir skadorna väldigt många och stora och då får man ta av kapitalet medan skadorna andra år är mindre, då byggs kapitalet upp.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons