Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter våldsamheter i Rostock

Annons

På måndagen flög åter flaskor och stenar genom luften i Rostock. Knappt två dygn varade det relativa lugnet inför G8-mötet innan våldsdemonstranter gick till attack och polisen till motattack.

Oroligheterna, som inte alls hade samma omfattning som lördagens kravaller med 1|000 skadade, började i samband med en demonstration mot västländernas flykting- och migrationspolitik, som var måndagens tema för den samlade proteströrelsen.

Demonstrationen hölls utanför en flyktingmottagning i Lichtenhagen, ett trist område med hyreskaserner från DDR-tiden i stadens utkant. Stadsdelen är i sådana här sammanhang tragisk historisk mark. Där försökte i augusti 1992 högerextremister bränna inne en grupp vietnameser i ett hyreshus, medan tusentals invånare tittade på och många applåderade.

Senare fortsatte bråken inne i Rostock. Vid 18-tiden rapporterade tyska medier att 49 personer gripits och att ett demonstrationståg som skulle gå genom centrum till hamnen hade stoppats.

Polisen utgår från att de flera tusen så kallade autonoma, de svartklädda och maskerade ungdomarna, kommer att starta ytterligare oroligheter, före och efter det att G8-mötet inletts på onsdagen.

Han kallar sig Carlos Camper, är trädgårdstekniker från Berlin, och mediekontakt för de cirka 4|000 demonstranter som under en dryg vecka bor i ett tältläger någon mil från Heiligendamm. Den som vill in där och träffa honom måste passera invånarnas egen säkerhetskontroll. Frågorna där tyder inte på något större förtroende för journalister.

Carlos går inte med på att man kan dela upp demonstranterna i fredliga och våldsbenägna.

Men nu börjar _ äntligen säger många tyska politiker _ arrangörerna av protesterna i Rostock att på allvar försöka skilja minoriteten våldsverkare från den stora majoriteten fredliga deltagare.

Polisen fick på måndagseftermiddagen en ny utmaning. Då anmälde det högerextremistiska partiet NPD att det tänker anordna en demonstration mot globaliseringen i Rostock på torsdag. Om NPD får tillstånd återstår att se.

TT

Mer läsning

Annons