Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för våldtäkt på fyraårig flicka

Annons

Förra sommaren hände något i mannens bostad, som fick flickans anhöriga att slå larm. Något fullbordat samlag lär inte ha skett, men enligt åtalet är de sexuella handlingarna fullt jämförbara.

Bevisningen mot mannen består av videoförhör med flickan och vittnesförhör från hennes mor och mormor. Men det finns också journalanteckningar från barnmottagningen i Falun.

Brottet våldtäkt mot barn står inte med i statistiken.

- Det beror på att det inte fanns förrän lagstiftningen ändrades första april 2005, säger chefsåklagare Christel Anderberg.

Tidigare hette det sexuellt utnyttjande av underårig och kunde ge upp till fyra års fängelse. Någon nedre gräns fanns inte.

- Våldtäkt mot barn ger lägst två års fängelse och max sex år, det är alltså väldigt mycket strängare, berättar Christel Anderberg.

Hon tror att benägenheten att anmäla den här typen av övergrepp har blivit större. Men också att det skett en faktisk ökning av antalet brott.

- Det har ju varit förfärande många anmälningar den sista tiden, säger hon.

Siffror från Brottsförebyggande rådet tyder också på att sexbrotten mot barn har ökat kraftigt de sista tio åren. Till exempel anmäldes 17 fall av sexuellt ofredande mot barn år 1996. Den preliminära siffran för 2005 är 57 anmälningar.

Rättegången mot den misstänkte 29-åringen inleds nästa onsdag. Han är åtalad både för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons