Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för spridning av våldsporr

Annons

En 46-årig man åtalas för spridning av grov våldsporr. Justitiekansler Göran Lambertz lämnade på tisdagen in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Bara ett liknande fall har prövats tidigare i Sverige.

Den 46-årige stockholmaren åtalas för spridning av sju DVD-filmer med skildringar av grovt sexuellt våld och tvång. En videobutik i Örebro köpte de aktuella filmerna, vilket upptäcktes vid en granskning av Statens biografbyrå. Enligt justitiekansler (JK) Göran Lambertz figurerar ytterligare ett 40-tal filmer i förundersökningen. Samtliga filmer har framställts utomlands och importerats till Sverige.

Mannen har erkänt att han hanterat filmerna men erkänner inte brott. Om mannen döms för yttrandefrihetsbrottet olaga våldsskildring blir påföljden böter eller fängelse i högst två år.

För sju år sedan prövades för första gången i Sverige ett liknande fall med ett hundratal filmer. Påföljden blev då villkorlig dom och 150 dagsböter, precis på gränsen till fängelse.

JK är den ende åklagare som kan väcka åtal i mål som rör yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Ingen mer person i förundersökningen riskerar åtal i nuläget. I Storbritannien är det straffbart att titta på och förfoga över bilder av våldtäkter och sextortyr. Det kan straffas med upp till tre års fängelse.

TT

Mer läsning

Annons