Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för Kinaknark

Annons

19-åringen häktades i mitten av november på sannolika skäl misstänkt för grovt smugglingsförsök och grovt narkotikabrott, detta efter att tullen i Örebro vid ett stickprov hittat ett paket med ett kilo pulver adresserat till 19-åringen.

Det visade sig att pulvret bestod av det narkotikaklassade läkemedlet diazepam och mannen erkände så småningom försök till smuggling.

I det åtal som väcktes i går i Falu tingsrätt står att läsa att 19-åringen misstänks ha beställt narkotikan genom en representant för ett kinesiskt bolag som han haft kontakt med innan försändelsen gjordes. Narkotikan ska ha betalats via företaget Western Union.

Kammaråklagare Lars Hedvall kan fortfarande inte säga något om hur stort värdet av den införda narkotikan är. Att det handlar om ett väldigt stort tillslag från tullens sida är otvivelaktigt.

- Så vitt jag känner till så är det mycket ovanligt att man för in så här stora partier av just diazepam, säger Hedvall.

Tidigare visste man inte heller hur stora halter av diazepam som pulvret faktiskt innehöll. Efter att statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har analyserat det står det dock klart att det handlar om mycket höga halter av substansen.

- SKL skriver att det i princip består av 100 procent diazepam. Man har svårt att säga exakt men åtminstone är det mycket nära 100 procent och det är väldigt höga halter, säger Hedvall.

19-åringen åtalas även för en rad andra brott, bland annat för stöld, grov stöld, rånförsök och narkotikabrott. Totalt handlar det om 17 åtalspunkter och i två av dem står ytterligare en yngling från Hedemora medåtalad. Bland annat ska de två ha brutit sig in i en fastighet i Vikbyn utanför Hedemora och stulit alltifrån alkohol till till mat och husgeråd. Rånförsöket utspelade sig i Göteborgstrakten i augusti i år. 19-åringen ska då ha försökt att tvinga till sig en annan persons bil genom att slå och hota denna med en kanyl som han påstod var HIV-smittad.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons