Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för att ha vållat kamrats död vid olycka

Annons

Enligt kammaråklagare Ulf Edfors var de båda männen berusade. Den döde mannen hade en alkoholkoncentration på 1,9 promille.

Något alkoholprov togs inte på den nu åtalade mannen och denne hävdade inför tinget att han inte druckit mer än två öl under dagen. Åklagaren ska, genom vittnesförhör, försöka bevisa att mannen druckit så mycket att han bland annat kan dömas för grovt rattfylleri.

De båda skoteråkande männen hade varit på en grillfest vid Tjärnvallen under dagen och en annan fest i Storbäcken på kvällen.

Båda männen har kört snöskoter på länsvägen, vilket inte är tillåtet. Dessutom verkar det som om de kört alldeles för fort. I en kraftig kurva vid en bro har båda tappat kontrollen över sina snö-skotrar som sladdat eller slagit in i broräcket.

Åklagaren hävdar att den man som avled körde först och att han förmodligen ramlade av sin skoter på bron och att 35-åringen körde på honom varvid han skadades så svårt att han sedan avled.

Genom skoterdelar på platsen är det fastslaget att 35-åringen kört in i broräcket, men denne hävdade att det hade han gjort tidigare på dagen.

- När jag kom fram till bron fick jag se kamraten ligga där på vägen, svårt skadad, förklarade 35-åringen. Kompisar till de båda kom efter i en bil och de larmade ambulansen som hämtade den skadade.

Då poliser kom till olycksplatsen fanns ingen kvar och snöskotrarna hade också fraktats därifrån.

Åklagaren ska nu försöka få 35-åringen dömd för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri.

35-åringen förnekar bestämt att han kört på sin kamrat.

- Det finns ingenting på hans skoter som visar att han skulle ha kört på kamraten, hävdade försvarsadvokaten Per Borgblad som dessutom var mycket kritisk mot åklagare och polis för att det tagit så lång tid att få upp det här ärendet till tinget.

- Försvaret har heller inte fått vara med på rekonstruktionen, sa Borgblad.

Tingsförhandlingarna väntas ta fem dagar. Tisdagen den 13 december ska tingsrätten göra syn på olycksplatsen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons