Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalade i Blåvitthärva nekar

Annons

När rättegången mot fotbollsspelaren Stefan Selakovic och två före detta ledare i IFK Göteborg för ekonomiska brott inleddes i dag nekade samtliga åtalade.

Selakovic log och uppträdde samlat mot det stora pressuppbådet i tingsrätten.

De tre åtalade fortsatte att neka till brott när försvarsadvokaterna lade fram deras inställning under den pågående rättegången i Göteborg. Under förmiddagen väntas överåklagaren Gunnar Stetler fortsätta med sin sakframställan till tingsrätten.

Ett grundläggande tema i hans framställan är att Jan Nilsson och Mats Persson har agerat tillsammans och i samförstånd i många viktiga delar. Nyckelorden är dels gåva och dels ersättning för prestation.

Han menar att det fanns en överenskommelse mellan Jan Nilsson och IFK Göteborg om att det här utlägget skulle regleras, men man hade inte klart för sig hur det skulle ske. Vid den tiden fanns det planer på att starta ett riskkapitalbolag, och de trodde att utlägget skulle kunna justeras i samband med det. I stället reglerades skulden i samband med att Selakovic skrev på, menar överåklagaren.

Cirka tio minuter före rättegångsstarten klockan nio anlände spelaren Stefan Selakovic till tingsrätten. Selakovic, som bara kvällen innan varit med och förlorat mot Elfsborg i Borås, skulle nu förklara varför han inte är skyldig till bland annat penninghäleri som åklagaren anklagar honom för.

Han omringades genast av alla pressfotografer som var på plats. Men han uppträdde samlat, stannade till inför mediefolket som han redan känner från otaliga fotbollsmatcher. Han hade till och med ett leende på läpparna, berättade TT:s reporter på plats.

Intresset var stort inte bara från medier. Kön av människor som ville höra vad som hänt växte strax före nio. Rättegångssalen rymmer bara 19 platser och det såg ut som att många förmodligen inte skulle få plats där inne.

Två tidigare ledare i klubben är åtalade, tillsammans med IFK-spelaren Stefan Selakovic, för ekonomiska brott.

Rättegången kommer att ta minst fem dagar.

Klubbens förre kassör Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson åtalades i april 2006 för bland annat grovt skattebrott, grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Samtidigt åtalades Stefan Selakovic för bland annat grovt penninghäleri.

TT

Mer läsning

Annons