Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad för grovt rån

Annons

Det var vid 03-tiden under natten mot nyårsaftonen som 76-åringen vaknade av att en maskerad man plötsligt stod i hans sovrum. Rånaren, som var beväpnad med en skruvmejsel, tvingade mannen att öppna sitt vapenskåp där han bland annat förvarade ett hagelgevär. Han tvingade även mannen att överlämna en summa pengar innan han flydde från platsen i en ljus eller silverfärgad bil.
Redan tidigt dök 28-åringens namn upp i polisutredningen och den 29 mars ansågs misstankarna så starka att han greps och anhölls. Två dagar senare begärdes han häktad av jourdomstolen vid Falu tingsrätt.
Mannen var sedan tidigare känd av polisen, dock inte för denna typ av brott.
I sin stämningsansökan skriver chefsåklagare Fredrik Skoglund att rånet genomförts med våld och hot om våld, något som för 76-åringen framstått som trängande fara.
Han har även stulit 2 500 kronor i kontanter samt ett hagel-
gevär.
Våldet och hotet har bestått i att 28-åringen dels tagit ett struptag på mannen samtidigt som han höll en skruvmejsel och hotat att han skulle hugga ihjäl mannen om han inte fick pengar.
"Gärningen är att bedöma som grovt brott då 28-åringen utnyttjat 76-åringens skyddslösa ställning genom att angripa honom i sömnen i dennes bostad, som är ensligt belägen", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.
Den 25 april ställs 28-åringen inför rätta vid Mora tingsrätt.
Minimistraffet för grovt rån är två års fängelse.
GÖRAN DANIELSON
0281-718 30
goran.danielson@daltid.se

Mer läsning

Annons