Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väcks för Litvinenko-mordet

Annons

Det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal mot den ryske affärsmannen Andrej Lugovoj för mordet på den avhoppade ryske ex-agenten Aleksandr Litvinenko i höstas, uppger det brittiska riksåklagarämbetet.

En företrädare för det ryska riksåklagarämbetet säger till nyhetsbyrån Ria att det inte kan bli tal om att utlämna Lugovoj till Storbritannien.

Riksåklagarämbetet har meddelat att det kommer att göra ett officiellt uttalande inom kort.

Lugovojs advokat säger till Interfax att han inte vill kommentera uppgifterna innan han fått ta emot några officiella besked i frågan.

"Detta var ett allvarligt brott. Vi ber om och förväntar oss att de ryska myndigheterna samarbetar fullt ut så att förövaren kan ställas inför brittisk domstol. Detta underströks kraftigt för den ryske ambassadören när han i dag kallades till utrikesdepartementet", hette det i ett uttalande från utrikesminister Margaret Beckett.

Lugovoj, som träffade Litvinenko i London samma dag som denne insjuknade den 1 november, har hela tiden förnekat all inblandning i Litvinenkos död.

Det är högst osäkert om Lugovoj kommer att utlämnas. Det finns inget utlämningsavtal mellan Ryssland och Storbritannien, och Rysslands riksåklagare har tidigare sagt att några utlämningar av ryska medborgare i Litvinenko-fallet inte kommer att ske.

Litvinenko var tidigare anställd inom den ryska säkerhetstjänsten FSB men hoppade av i slutet av 1990-talet, bland annat efter att ha anklagat sina kollegor för att planera att mörda oligarken Boris Berezovskij. Sina sista år levde han i exil i London, nära knuten till Berezovskij.

Litvinenko avled på ett sjukhus i London den 23 november 2006, förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium-210. I ett postumt brev anklagade han Rysslands president Vladimir Putin för att ligga bakom hans död.

Lugovoj träffade den 1 november Litvinenko i en hotellbar i London där senare spår av polonium upptäcktes. Radioaktiva spår hittades senare även i det flygplan som Lugovoj åkt med mellan London och Moskva.

Lugovoj arbetade tidigare för såväl FSB som dess sovjetiska företrädare KGB, men övergick till privat verksamhet på 1990-talet. Bland annat var han ett tag säkerhetschef för tv-bolaget ORT under den tid då Berezovskij var huvudägare tillsammans med ryska staten.

TT

Mer läsning

Annons