Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väcks för Litvinenko-mordet

Annons

Det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal mot den ryske affärsmannen Andrej Lugovoj för mordet på den avhoppade ryske ex-agenten Aleksandr Litvinenko i höstas, uppger det brittiska riksåklagarämbetet.

En företrädare för det ryska riksåklagarämbetet säger till nyhetsbyrån Ria att det inte kan bli tal om att utlämna Lugovoj till Storbritannien.

Det ryska riksåklagarämbetet utesluter inte att Lugovoj kan komma att åtalas i Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Det krävs dock att brottet är straffbart enligt rysk lag, sade Gridneva. Däremot kan någon utlämning inte bli aktuell eftersom grundlagen förbjuder utlämnande av ryska medborgare.

Lugovojs advokat säger till Interfax att han inte vill kommentera uppgifterna innan han fått ta emot några officiella besked i frågan.

"Detta var ett allvarligt brott. Vi ber om och förväntar oss att de ryska myndigheterna samarbetar fullt ut så att förövaren kan ställas inför brittisk domstol. Detta underströks kraftigt för den ryske ambassadören när han i dag kallades till utrikesdepartementet", hette det i ett uttalande från utrikesminister Margaret Beckett.

Lugovoj, som träffade Litvinenko i London samma dag som denne insjuknade den 1 november, har hela tiden förnekat all inblandning i Litvinenkos död.

TT

Mer läsning

Annons