Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal nedlagt mot Castromotståndare

Annons

En federal domare i Texas har släppt Castromotståndaren Luis Posada Carriles. Åtalet har lagts ned mot den tidigare CIA-anställde som Kuba och Venezuela kallar terrorist.

Carriles flydde från ett fängelse i Venezuela efter att ha dömts för att ha varit hjärnan bakom sprängningen av ett kubanskt flygplan, där 73 människor dödades. Han har sedan dess anklagats för en rad andra aktiviteter mot Fidel Castro och hans regering.

Posada Carriles har sedan 2005 suttit fängslad för att han rest in i Texas från Mexiko utan tillstånd och ljugit för immigrationsmyndigheterna.

Fallet Posada Carriles har varit besvärande för Bushregeringen i dess krig mot terrorn. Den misstänkte flygplansbombaren arbetade en gång för CIA och regeringen vill inte terroriststämpla honom.

Politiskt mäktiga kubaner i USA, som Bush inte gärna vill stöta sig med, ser Posada Carriles som en hjälte. Regeringen vägrar att lämna ut honom till Kuba eller Venezuela, med motiveringen att han där kan torteras eller dödas. Och inget annat land vill heller ta emot honom.

Posada Carriles är venezuelansk medborgare men född i Kuba.

Han dömdes till åtta års fängelse i Panama för en plan att döda Fidel Castro i ett bombattentat under ett toppmöte i Panama 2000. Men han benådades av den avgående presidenten. Därefter tog han sig till USA.

Kuba och Venezuela anklagar USA för att skydda en terrorist. Hemligstämplade dokument som nu är offentliga visar att Posada Carriles arbetade för CIA från 1965 och minst till juni 1976. Planet sprängdes den 6 oktober 1976.

TT

Mer läsning

Annons