Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal mot misstänkt pyroman dras tillbaka

Annons

När rättegången mot den misstänkte pyromanen börjar om i Mora tingsrätt på tisdag nästa vecka, har åklagaren dragit tillbaka åtalet för en av de tre mordbränder som mannen ursprungligen åtalades för.

Den första rättegången i månadsskiftet april-maj slutade i intet sedan den 42-årige mannen i sista stund kom med nya uppgifter som behövde utredas. Domstolen förklarades då efter försvarets begäran som jävig, eftersom den redan hade tagit ställning i själva skuldfrågan.

Från början var 42-åringen misstänkt för fem mordbränder i Dalarna, bland annat i Zorns gammelgård i Mora och Olnispagården i Sälen. Men chefsåklagare Olle Sohlberg i Falun ansåg att bevisläget i de två senare fallen var så svagt att han nöjde sig med att åtala mannen för tre anlagda bränder, i en knivfabrik, ett hemslöjdsföretag och en glassfabrik i trakten av Mora.

På onsdagen meddelade han rätten att han också släpper åtalet för branden i hemslöjdsföretaget men går vidare med de två andra.

Till rättegången har Sohlberg kallat vittnen som, enligt honom, kan motbevisa den misstänktes nya uppgifter om att han visserligen hade placerat ut sina hemgjorda brandbomber - stearinljus i oljeindränkta toalettpappersrullar - men att oljan var av sådan beskaffenhet att den inte kunde ta eld.

42-åringen har tidigare misstänkts för flera anlagda bränder i Skåne och Småland. Han har åtalats men i slutänden gått fri.

(TT)

Mer läsning

Annons