Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för mutbrott

Annons

En före detta klinikchef och två läkare vid Ryhovs sjukhus i Jönköping åtalas misstänkta för mutbrott och fyra företrädare för läkemedels- och implantatföretag för bestickning. Det handlar om bidrag till en resa till Prag 2003.

Sammanlagt 42 personer deltog i bussresan till Prag i augusti 2003. Den totala kostnaden för resan uppgick till 141|750 kronor. Varje deltagare betalade 250 kronor, alltså sammanlagt 10|500 kronor.

För att täcka resterande del av resekostnaderna har, förutom att behållningen på ett klinikkonto utnyttjats, ekonomiskt bidrag lämnats med sammanlagt 64|000 kronor av olika företag, skriver statsåklagare Nils-Eric Schultz i sin stämningsansökan.

Det rör sig om totalt sju företag som lämnade bidrag. Att endast fyra företrädare åtalas beror enligt åklagaren på att det inte gått att utreda vem eller vilka hos de andra företagen som varit ansvariga för utbetalningarna för klinikens Pragresa.

Den före detta klinikchefen åtalas för att han beslutat att företagen skulle kontaktas om bidrag, och de två läkarna för att ha kontaktat dem.

Åtalet lämnades in till Jönköpings tingsrätt på fredagen.

TT

Mer läsning

Annons