Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för misshandel och bokföringsbrott

Annons

Bråket började strax efter klockan 23 bland några av dem som väntade på att bli insläppta på restaurangen. Två av de köande hade lämnat kön för att kissa och när de återvände till kön protesterade en annan köande och uttalade sig samtidigt om "svartskallar".

Då vände sig en av de utpekade om med ett slag mot ansiktet på den här killen. En storebror till den som slagit kom ut från restaurangen när han hörde att hans bror råkat i bråk. När han fick reda på att beteckningen svartskalle använts ilsknade han till och slog knytnäven i ansiktet på killen som lillbrorsan var osams med. Den här grabben fick ytterligare ett slag som skadade honom i näsan. Han blödde kraftigt av skadan.

När en ordningsvakt skulle ingripa råkade han med armbågen slå till en kamrat till de två bröderna. Kamraten började blöda kraftigt och detta ledde till att ordningsvakten fick en spark mot skrevet och att allvarliga hot uttalades mot honom.

Ordningsvakten och de två bröderna och deras kamrat kände varandra sedan tidigare. Trots bråket verkade det inte finnas några misshälligheter mellan dem.

Den av bröderna som sparkat mot ordningsvakten menade att han stod så pass långt ifrån att sparken inte träffade, men han uppgav ändå att han trodde på vad ordningsvakten sa.

- Han är en ärlig kille som inte skulle ljuga. Jag har bett om ursäkt, förklarade han.

Storebrodern, som tidigare drivit en butik, åtalades också för bokföringsbrott och skattekontroll. En revision som skatteförvaltningen gjort visade på stora brister i bokföringen. Något som den åtalade förklarade med att han var helt okunnig på sådant och därför överlåtit det på en person som skött detta åt honom.

Kammaråklagare Gun-Britt Ström yrkade att den här mannen skulle dömas för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll samt för misshandel, hot och våld mot tjänsteman till villkorlig dom och samhällstjänst. Likadant straff ville hon också ha för den yngre brodern som var åtalad för misshandel. För brödernas kamrat, som åtalats för hot mot ordningsvakten, föreslog Gun-Britt Ström böter.

De tre åtalade får sin dom dagen före julafton, den 23 december.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons