Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för handel med leopardben

Annons

En man från Göteborgstrakten åtalas för brott mot lagen om skyddade växt- och djurarter. I mars ertappades han i Blekinge med att sälja preparat med leopardben som aktiv substans.

Mannen erbjöd asiatisk mat och naturmedicin från en ambulerande buss. I mars slog polis, länsstyrelse och företrädare för kommunens miljöskyddskontor till mot varubussen utanför Vedebyskolan i Karlskrona, rapporterar lokala medier.

En kund hade vid ett tidigare tillfälle reagerat mot preparatet, som uppgavs innehålla leopardben och vid tillslaget beslagtogs 40 påsar med medlet. Enligt texten på förpackningarna skulle preparatet har gynnsam effekt mot reumatism, samt dämpa smärta och stimulera blodcirkulationen.

Efter utredning och analys av innehållet väcker kammaråklagare Christer Forssman åtal mot den 36-årige mannen. Att handla med preparat som innehåller delar av leopard är förbjudet, eftersom leoparden (panthera pardus) finns upptagen på internationella listor över utrotningshotade arter.

Åklagaren vill att mannen, som nekar, döms för artskyddsbrott som kan ge böter eller fängelse. Eftersom preparatet sålts i mannens näringsverksamhet yrkar åklagaren dessutom på företagsbot.

TT

Mer läsning

Annons