Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal för barnmordet i Norrahammar

Annons

Den psykiskt störde man som knivhögg en åttaårig pojke på en gata i Norrahammar utanför Jönköping åtalades i dag. Mannen åtalas för mord.

Attacken mot pojken tycks ha skett för att den 27-årige mannen skulle få tyst på sina inre röster.

Han har berättat i förhören med polisen hur han känt sig hotad av människor och även "andra". Om han mördade någon, skulle hoten försvinna.

Attacken mot åttaåringen skedde på en trottoar i Norrahammar, mitt på dagen i början av februari. Pojken fick ett 40-tal knivhugg, många av dem riktade mot nacken.

Mannens minnesbilder klarnar efter hand i förhören, men själva attacken har 27-åringen enligt åtalet fortfarande inga tydliga minnen av.

Det han minns av dagen är att han fanns hemma i sin lägenhet i Norrahammar och att rösterna säger till honom att gå ut och mörda någon.

Han plockade med sig tre köksknivar och går längs gatan nerför en backe. För polisen berättar han hur han såg ett par komma gående på hans sida gatan och att rösterna uppmanade honom att attackera dem.

Men så såg han också hur en liten pojke går på andra sidan gatan, bakom snövallen och rösterna gav honom då nya besked.

27-åringen korsar vägen och anfaller den lille pojken.

Mannen berättar i förhören hur han hör stämmor som kanske kommer från de inre rösterna, kanske från de vittnen som försöker ingripa. Han hade tänkt ta sitt eget liv, efteråt, men "fick inte tid" berättar han i förhören.

27-åringen gick på mediciner som han fått via psykiatrin i Jönköping men slutade så småningom att ta dem. De "smakade olika" säger han som förklaring.

Läkarnas bedömning av hur sjuk 27-åringen är väntas bli klar på måndag.

Mannens beskrivning av hur han först såg åttaåringen är inte entydig. Enligt åklagaren finns också en version där mannen från sin bostad ser hur pojken går förbi på trottoaren, på väg från skolan och hur han sedan följer efter honom.

Det finns teknisk bevisning i målet, men framför allt finns vittnesuppgifter.

Enligt utredningen fick vittnenas agerande mannen att avbryta sin attack, men pojkens skador var då redan för svåra för att han skulle överleva.

Rättegången mot mannen startar på torsdag nästa vecka i Linköping. I Jönköping finns inte en rättssal stor nog för att klara trycket från medier och allmänhet.

När 27-åringen anfallit pojken kände han hur hans rädsla för vad rösterna hotat med lättade. Bland rösterna fanns då också hans mammas stämma.

Den lille pojken och 27-åringen kände inte varandra. Attacken var helt slumpmässig.

27-åringen hade tvångsvårdats för sina psykiska problem så sent som bara ett par månader för mordet i Norrahammar. Han släpptes från tvångsvården och hade sedan frivillig kontakt med psykiatrin i Jönköping.

De inre rösterna dök upp flera veckor före attacken mot åttaåringen och enligt 27-åringen var det flera personer som talade till honom.

De gav honom direktiv i vardagen och krävde att han skulle göra saker.

Mannens mamma har berättat hur hon själv spontant tog kontakt med vården för att få hjälp till sin son. Det var kort före mordet. Mamman är kritisk och tycker att hennes oro inte togs på allvar.

TT

Mer läsning

Annons