Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät på egen risk!

Annons

Julborden innehåller massor av godsaker, men där finns också perfekta miljöer för bakterietillväxt. Den som börjar gå loss på julbordet gör det på egen risk.

Smittskyddsinstitutet får årligen in ett antal rapporter om matförgiftningar kopplade till julbord och de är sannolikt bara toppen av ett isberg.

Risken att bli sjuk av julmaten är störst vid restaurangbesök. Bufféservering ställer höga krav på lokalens praktiska förhållanden, krav som många restauranger inte klarar.

Personalens noggrannhet och hygieniska kunskaper avgör ofta hur resultatet blir, konstaterar smittsyddsinstitutet.

Råden till restaurangerna är:

3 Lägg upp mat i så små mängder som möjligt, inte mer än vad som beräknas gå åt på en halvtimme.

3 Kalla rätter ska hålla en temperatur på högst plus åtta grader under hela den tid servering pågår.

3 Varma rätter ska hålla en temperatur på lägst plus 60 grader och mängden ska anpassas så att varmhållningen inte sker i mer än två timmar.

3 Rätterna bör vara förberedda för självservering i portionsbitar och skivor.

3 Självserveringen ska fungera så att gästerna inte behöver ta i skålar och mat med händerna och redskapen ska vara utformade så att de inte glider ner i maten.

3 Fat och karotter ska bytas istället för att fyllas på och mat som stått framme för servering bör kasseras.

Även om alla livsmedel kräver god hantering är somliga maträtter känsligare än andra. Generellt sett innebär mat med många beredningsmoment en större risk.

Som julbordskund bör man notera att all rökt och gravad mat, kallskuret och majonnäsbaserade rätter är känsliga. Syltor och patéer och sådan mat som inte så många äter av kan innebära en risk, eftersom sannolikheten är större att den stått framme på bordet ett tag.

- Det man bör tänka på när man äter julbord är att kalla rätter ska vara kalla och gärna ligga på is eler kylplattor. Varm mat ska hållas varm och stå på. Sedan tycker jag man ska kolla skålarna noga och inte ta ur skålar som ser ut att ha stått länge.

Ris à la Malta är en klassisk matförgiftningsrätt på julbordet, som ofta innehåller för höga halter av bakterier. Den har dessutom ett pH-värde som bakterier trivs i.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons