Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande fick svar på frågor

Annons

På måndagen hölls ett möte i Sankt Paulusgården för asylsökande.

Kommunalråd Gun Drugge och Michael Williams från Föreningen Flyktinggruppernas och Asylkomittéernas Riksråd, FARR, svarade på mötesdeltagarnas frågor.

Det framkom att bristande information kan vara avgörande för utgången av ett ärende.

Fram till den 31 mars kan ärenden registreras för att prövas enligt den tillfälliga utlänningslagen. En mötesdeltagare ifrågasatte det rimliga i att 26000 asylärenden ska behandlas på så kort tid.

Kommunalråd Gun Drugge (c) är även ledamot i Migrationsverkets styrelse. Hon höll med om att tidsramen är allt för snäv.

-Riksdagen fattade beslutet om tidsbegränsningen utan att tillfråga Migrationsverket. Vad gäller den tillfälliga utlänningslagen var jag personligen emot den. Jag förordade amnesti, säger Gun Drugge.

Alla ärenden kommer inte hinna prövas före mars månads utgång. Michael Williams förklarade att de ärenden som då fortfarande finns kvar kommer att prövas förutsatt att de registrerades före den 31 mars.

En stor brist, enligt Michael Williams, är att information om reglerna för asyl på Migrationsverkets hemsida huvudsakligen är på svenska.

-Bristen på information på det egna språket gör att det uppstår felaktiga rykten bland asylsökande vilket medför onödigt lidande, säger Michael Williams.

Gun Drugge lovade att kontakta Migrationsverket för att informationen på hemsidan ska bli mer tillgänglig.

En man ansåg att handläggarna grundar sina beslut på bristfällig information.

-Jag kommer från Kabinda i Angola. I mitt fall inhämtade de bara information från den angolanska regeringen. Det är klart att den säger att landet är säkert, sa han.

Michael Willams höll med. Han menade att myndigheterna förlitar sig för mycket enbart på ambassaderna.

-Det finns andra viktiga källor. Kyrkan och andra ideella organisationer jobbar för att den expertis som faktiskt finns ska utnyttjas bättre av myndigheterna.

-Har man varit aktiv i frihetsrörelsen i Kabinda och söker uppehållstillstånd i Frankrike eller Storbritannien får man nästan alltid positivt besked, sa Michael Williams och menade att det var ett bra exempel på att Sverige inte har tillräcklig information.

De strejkande palestinierna deltog i mötet och uppgav att de kommer att fortsätta sin hungerstrejk.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons