Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astiz livstidsdömd i Italien

Annons

En domstol i Italien har dömt fem argentinska militärer, som deltog i juntans "smutsiga krig" till livstids fängelse. De dömdes i sin frånvaro för att ha kidnappat och mördat tre italienska medborgare i början av diktaturåren 1976-83.

Alfredo Astiz, kapten i flottan som också hålls ansvarig för svenska medborgaren Dagmar Hagelins försvinnande, är en av de fem dömda. De hade anknytning till den argentiska marinens tekniska skola, Esma, som användes som tortyrcentral i jakten på vänstersympatisörer.

Officiellt räknar man med 18 000 försvunna under juntatiden. Människorättsorganisationer har kommit fram till att uppemot 30 000 är mer sannolikt.

De flesta av de mest aktiva juntamännen har klarat sig undan rättvisan tack vare amnestibeslut, men Argentinas högsta domstol har nyligen förklarat besluten om straffrihet olagliga, och nu väntar åtskilliga liksom Astiz på rättegång.

Hundtals fall med italienska medborgare som försvann i Argentina har prövats av rättsväsendet i Italien, och några fall har kommit upp i domstol, men ingen av de utpekade gärningsmännen har lämnats ut från Argentina.

TT

Mer läsning

Annons