Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistansföretagen - Dalarnas nya tillväxtföretag

Annons

För tiotalet år sedan startades de första företagen som erbjuder personlig assistans. Nu har tre av dem som har sitt säte i Dalarna växt så att de kan räknas in bland storföretagen i Dalarna. Längre tillbaka i tiden placerades handikappade på landstingets stora anstalter Haggården i Hedemora och Kox i Mora.

De nya företagens inkomster bygger på Försäkringskassans beslut om assistanstimmar till funktionshindrade (brukare), 219 kronor per beviljad assistanstimme. Allt fler väljer att ordna assistansen via assistansföretag iställert för hos kommunerna och det har lett till dessa nya företag, 300 i landet.

Ett av företagen, Kompis assistans, som är en ekonomisk förening, har sitt kontor i Vansbro.

- Föreningen har under dess tioåriga historia växt från fyra brukare och en omsättning på 3,5 miljoner kronor till 60 brukare 2005 och en omsättning på 75 miljoner kronor. Antalet personer som fick lön när vi startade var 15.400-gränsen passerade vi i december 2005, berättar vd Lars Forsberg.

- Det är påfrestande med hög tillväxt. Vi växte flera år på raken med 50 procent varje år. Det håller inte långsiktigt så vi har dämpat takten och tar det i treppsteg, förklarar Forsberg. När företaget var litet kunde alla på kontoret i Vansbro allting, nu krävs mer specialisering. Kompis assistans har medvetet arbetat hårt med utbildning och arbetsmiljö.

- Inom Kompis är inte vinst någon drivkraft utan att erbjuda medlemmarna, oftast anhöriga, bästa assistans. Det ger engagemang och som jag bedömer bra arbetsplatser. Inom hela KFO:s område är den genomsnittliga sjukskrivningen 6,61 procent, inom assistentområdet 4,29 procent. Vid den senaste mätningen låg vi på 3,79 procent, berättar Forsberg som berättar att hans företag tillsammans med de två andra stora assistansföretagen i Dalarna och "Stugknuten" i Borlänge tagit initiativ till att bilda Paro, privata assistans anordnares riksorganisation, för att driva branschutvecklingen framåt.

Kompis assistans har som tillväxtmål 100 brukare 2010.

- Det motsvarar runt 450 heltidsjobb eller närmare 800 personer som får lön av oss. Omöjligt, nej hälften av de 12000 personer som har beviljats assistansersättning nyttjar fortfarande kommunen som assistansgivare.

Lars Forsberg är övertygad om att samhället kunde släppa loss engagemanget och skapa fler tillväxtmarknader av verksamheter som idag bedrivs av kommun och landsting:

- När våra generationer blir äldre kommer vi att ställa hela andra krav på äldreomsorg än vad som görs idag. Jag är övertygad om att samhället på motsvarande sätt skulle kunna organisera om hemtjänstområdet, avslutar Forsberg.

Mer läsning

Annons