Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äskade för ny kyrkogård

Annons

Folkpartisten Kjell Carrander vill fullfölja skilsmässan mellan kyrkan och staten genom att ge plats för en borgarkyrkogård intill Ludvika församlings kyrkogård vid Lyviken.

Detta lade han fram när kommunstyrelsens planutskott diskuterade förslaget till ny detaljplan för Karelen och Magnetgärdet, det område som ligger mellan kyrkogården, ABB och järnvägen.

- Men jag fick inget gehör för detta. Fast jag tycker att det borde finnas alternativa begravningsmöjligheter. Det finns ingen självklarhet i att kyrkan ska ha ensamrätt på begravningar, säger Carrander som efter det kompakta ointresset avstår från ställa krav på en borgarkyrkogård.

- Däremot tänker jag ta strid för en förlängning av gång- och cykelvägen från Grängesberg förbi ABB som också omfattas av detaljplanen. I planförslaget så tycker man att man kan använda nuvarande väg och parkering och trapporna i tunneln.

- Nu hävdar man att ABB bytt ståndpunkt och inte vill ha en förlängning av gång och cykelvägen. Det tror jag inte på. Det verkar som om kommunledningens intresse för cykelvägar har minskat, säger Carrander.

Han tycker att den gamla banvallen ska bli cykelväg fram till ABB:s parkering men gärna förbi hela ABB efter Valhallavägen då året nu är borta.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons