Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask valde bort EU-möte för chat

Annons

Justitieminister Beatrice Ask (m) stannade hemma när hennes EU-kollegor diskuterade för Sverige viktiga frågor.

Hon chattade med DN-läsare och förberedde ett moderatmöte.

Beatrice Ask deltog på torsdagen bland annat i en chat med Dagens Nyheters läsare och hon förberedde ett tal till Stockholmsmoderateras förbundsstämma på fredagen, då hon avgår som styrelseledamot. Och på fredag morgon deltar hon i en interpellationsdebatt i riksdagen.

Den borgerliga regeringen och de ingående partierna har kritiserat sina föregångare i s-regeringen för att ha skött EU-frågor med vänster hand. Statsråd som Bosse Ringholm och Ulrica Messing fick påskrivet när de uteblev från ministermöten för att de tyckte sig ha viktigare saker att göra.

Den borgerliga regeringen har lovat bättring, det är viktigt att ministrar är närvarande vid de möten som hålls för att markera att Sverige tycker att EU-arbetet är prioriterat. Nästan oavsett vad som står på dagordningen.

Och en statssekreterare på en ministerstol kan tolkas som att Sverige inte tycker agendan eller mötena är viktiga, har argumenten varit.

På torsdagens ministermöte i Luxemburg spelade Sverige en huvudroll i minst en fråga, om föreslagna regler för hur skilsmässor ska avgöras i EU. Då satt statssekreterare Magnus Graner på Asks plats.

En annan fråga där Sverige arbetat för att undanröja hot mot svensk tryck- och yttrandefrihet var rambeslutet om rasism och främlingsfientlighet.

TT

Mer läsning

Annons