Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikterna går isär om storkommuner

Annons


Vad tycker du?

I går skrev vi om generaldirektör Sören Häggroths förslag om färre och större kommuner. Han tror att det är det enda som skulle kunna fungera i framtiden sett till kommunkostnader och medborgarnas behov.

Rune Halfvarsson i Bjursås har varit politiskt aktiv och suttit med i kommunfullmäktige och kyrkorådet i Bjursås sedan 1960-talet. Numera är han pensionär och mer engagerad i kyrkan än i kommunalt arbete. Han tycker med facit i hand att den nya kartan med bara fem dalakommuner ser bra ut, åtminstone på papperet.

- Trots allt finns gärdesgårdarna kvar mellan kommunerna.

-Faluns och Borlänges samarbetet är inte gnisselfritt heller, i botten är de ju konkurrenter. Jag tror på att riva gärdesgårdarna på lång sikt, säger Rune Halfvarsson.

När han i dag ser tillbaka på ett tidigt 1970-tal då Bjursås gick över till att bli en del av Falu kommun är han positiv.

- Det var absolut nödvändigt. Bjursås hade fått väldiga problem om vi hade fortsatt vara en egen kommun. Det ställdes högre krav. Yllefabriken i Sågmyra och skofabrikerna i Bjursås lades ju ner efterhand. Och Sågmyra som var kommunens flaggskepp blev till slut en liten avfolkningsbygd, säger Rune Halfvarsson.

Rune Halfvarsson gillar idén om att slå samman små kommuner till en stor och tycker sig se att många kommuner i dag har väldiga problem, men han medger samtidigt att det till en början kändes lite tung när Bjursås tappade kommuntiteln.

- Man fick känslan av att vi hamnade på sidan om och tappade identitet. Men i dag har det lossat betydligt. Falu kommun har börjat satsat mer på bygderna. Skidåkningen i Sörskog är ett exempel och idrottsplatsen som har fräschats upp. Vi är lyckligt lottade. Vi är på g, säger han.

Den statliga utredningen om en ny kommunreform görs på Ansvarskommitténs initiativ och beräknas vara klar tidigast nästa år. Och om Sören Häggroths får sin vilja igenom kommer Dalarnas 15 kommuner att vara bara fem år 2015.

Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (s) är inte särskilt förtjust i förslaget.

-Jag tror inte på reformsammanslagningar. I Danmark har det bara inneburit merkostnader. Jag tror att vi ska jobba vidare som vi gör med Mittdalarna och fördjupa samarbetet där i stället, säger Gahnshag.

Även Gagnefs kommunalråd Anders Ahlgren (c) verkar skeptisk. Han tycker att det nuvarande samarbetet mellan kommunerna fungerar fint. Förutom Mittdalarna nämner han Region Dalarna och Region Siljan som fungerande lagarbeten.

-Ett fungerande samarbete måste bygga på att människor vill jobba tillsammans. Det är aldrig framgångsrikt att en gubbe sitter centralt och arbetar fram en kartritning. Det viktigaste är att invånarna har nära till beslutsfattarna, säger Anders Ahlgren.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons