Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ashcroft kan stämmas för övergrepp

Annons

Stämningen mot USA:s förre justitieminister John Ashcroft för övergrepp på en pakistansk man får fortsätta, slog en federal domstol fast på torsdagen.

Ashcroft hade tillsammans med FBI-chefen Robert Mueller överklagat ett tidigare domstolsutslag, som gav pakistaniern Javaid Iqbal rätt att dra dem inför domstol. Han anser att de är ansvariga för övergrepp på honom under över ett år i häkte efter attentaten den 11 september 2001.

Javaid Iqbal säger i stämningen att han blev slagen och släpad runt på golv, att ljuset stod tänt dygnet runt i hans cell och att han utsattes för upprepade kroppsvisiteringar under häktestiden.

Ashcroft, Mueller och flera andra stämda myndighetschefer hävdade att de inte kan ställas till personligt ansvar för vad som hände i häktena efter 11 september-attentaten. Men domstolen slår fast att det är troligt att de kände till vad som hände dem som greps. Visserligen var situationen allvarlig, säger domstolen, men Iqbal hade ändå rätt att inte bli illa behandlad eller diskriminerad.

Iqbal är en av hundratals muslimer och araber som stämmer statliga myndigheter i USA för övergrepp när de suttit häktade efter attentaten.

TT

Mer läsning

Annons