Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsebol leder kyrkonämnden

Annons

- Behandlingen av den nya gruppen För levande församlingar skadar kyrkan, den kyrka som i dag ändå är så starkt ifrågasatt. Det är det verkligt tragiska, sade Persfjord.

Han menade att det vore rimligt att alla nomineringsgrupper träffats för att diskutera hur presidieposterna skulle fördelas.

- Men när vi kom till sammanträdet öppnade Sven Haglöf genast med att säga att de andra grupperna redan hade träffats och kommit överens om att bilda en allians. Som uteslöt oss från presidieposter.

Enligt Persfjord har gruppen bjudits in med armbågen till någon andre viceordförandepost, men detta har avvisats.

- Vi finner det fortfarande rimligt att valresultatet skulle få avspegla sig på något sätt. Jag har fått många reaktioner från folk som inte tycker att den nya alliansens agerande hör hemma i kyrkan, säger Persfjord.

Sven Haglöf är ordförande i valberedningen:

- Nu viftar Persfjord med olivkvisten och efterlyser dialog. Det har jag efterlyst under lång tid när vi hållit på med vårt organisationsarbete. Han gjorde klart redan från början att han inte var beredd att diskutera annat än sitt förslag då.

- Vi har nu satt i gång ett arbete som kommer att vara oerhört viktigt för kyrkan i framtiden. I stället för att vänta tills vargarna flåsar oss i nacken, när vi redan har dålig ekonomi, har vi satt i gång det här arbetet när vi har bra ekonomi. En stor fördel när vi ska diskutera en tuff framtid, säger Haglöf.

Ann-Britt Åsebol lämnade år 2000 alla sina politiska uppdrag. Nu är hon tillbaka med ett tungt uppdrag för moderaterna. Hon valdes av en allians bestående av moderaterna, Samling för kyrkan, centern och socialdemokraterna.

- Det kanske inte varit så vanligt för mig att samarbeta med socialdemokraterna tidigare. Men det passar mig, eftersom jag är pragmatiker. Frågorna är viktigare än partierna, säger Åsebol.

Är du en flitig kyrkobesökare?

Jag går gärna på konserter i kyrkan, och ibland på gudstjänster. Jag tror nog att jag är normalsvensk på det sättet.

Vad är viktigaste frågan för kyrkan i Falun?

- Kyrkans engagemang i samhället, att fånga upp de unga. Jag har en del tankar, men är inte beredd att ge någon programförklaring än. Som ny på den här posten vill jag börja med att lyssna.

Om Persfjords svidande kritik, säger Åsebol:

- Detta är de demokratiska spelreglerna, och jag är van med olika allianser från andra ställen. Jag hoppas att vi kan lägga den infekterade organisationsfrågan bakom oss, och få till ett bra arbetsklimat.

Mer läsning

Annons