Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa tar över i Nås

Annons

- Jag har haft otroligt många kunder idag, och det känns verkligen roligt, säger Åsa strax före premiärdagens stängning.

Åsa, som är infödd Nåskulla, är ett bekant ansikte för Nåsborna efter att bland annat drivit butiken Skantz livs under åren 1983-1990.

- Sedan dess har jag arbetat med allt möjligt, bland annat som hemsamarit, dagmamma och nu senast vid Felix i Vansbro, berättar Åsa.

Hon har dessutom jobbat extra i Nära dej-butiken sedan Håkan Ström tog över efter att Konsum beslutat sig för att slå igen, så hon har en god insyn i vilka möjligheter som finns för att butiken ska överleva.

- Jag tror att Nåsborna nu har insett att de måste gynna hemortens butiker för att vi ska ha en chans att överleva, säger Åsa.

Den senaste julhandeln redovisade katastrofala siffror men sedan dess har det bara gått uppåt. Att få bankerna att tro på möjligheterna för en liten butik har ändå inte varit det lättaste.

- De har varit mycket skeptiska och det har varit svårt att få lån men jag har fått otroligt mycket hjälp av Roland Johansson här i Nås med bankkontakterna, säger Åsa tacksamt.

Även från sina arbetsgivare vid Procordia har Åsa fått mycket hjälp inför starten som egen företagare.

- Jag kunde ju inte säga upp mig förrän det var klart med lån hos banken men de hjälpte mig så att jag inte behövde stanna kvar under uppsägningstiden utan kunde sluta direkt när banken sagt ja, berättar Åsa.

Till en början kommer Åsa att driva butiken med en anställd, även det ett välbekant ansikte.

- Jag har jobbat här i mer än 35 år, säger Vivianne Mässing som blir kvar efter att ha överlevt alla föreståndarbyten.

Tillsammans ska de nu se till att ge Nåsborna den service som krävs för att butiken ska kunna överleva på lite längre sikt.

- Det gäller att vi ser till att ha det sortiment som kunderna efterfrågar. Jag tror också att vi har en viktig social funktion att fylla. Nåsborna behöver den här samlingsplatsen, säger Åsa innan hon låser dörren efter den lyckade premiärdagen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons