Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa ställer ut sin tygkonst

Annons

- Jag är glad att jag kom in på Konstfack. Många elever är mycket meriterade, mina klasskamrater har yrken som scenograf, finsnickare, webbdesigner och formgivare. De är generösa med sina kunskaper och jag lär mig minst lika mycket av dem som av lärarna.

Åsa Ericson kommer från Hedemora och har alltid varit intresserad av att teckna och måla. Efter gymnasiet gick hon olika konst- och formutbildningar och fortsatte på Textilhögskolan i Borås. Alltsedan avslutad utbildning har hon arbetat som textildesigner.

- Jag är himla glad att jag håller på med det jag gör. Ibland känner jag mig fortfarande förvånad att jag har lyckats. Jag tvekade inte utan satsade och nu har jag ett kreativt arbete som jag stormtrivs med.

I tre år arbetade hon med att ta fram tyger till gardiner och möbler. Företaget ligger i Kinna och har, med 450 anställda, fortfarande all produktion i Sverige.

- Sedan två år tillbaka är jag tjänstledig, fast jag arbetar en del på distans under terminerna. Utbildningen på Konstfack är egentligen fem år men jag ska gå tre år eftersom jag läst förut.

Som textildesigner har hon skapat tyger till många olika kunder i olika länder.

Företagets stora målgrupp är arkitekter, men man kan också hitta tyger designade av Åsa Ericson på bland annat Hemtex. En designer arbetar utifrån en uttalad beställning och ett tydligt behov.

- I USA vill man ofta ha en rustik, skandinavisk känsla i blonda toner. I Holland finns ett färgspektrum som inte existerar någon annanstans, det är mycket orange, gult och rött. I Sverige är det för det mesta ganska fria tyglar.

Designern ska inte se till vad som är modernt nu, utan ska lita till sin egen känsla för vad som ska komma de närmaste åren. Åsa Ericson ser på konst och trender i samhället, och vilka behov som kan uppstå i framtiden.

- För mig är design som snygg yta ointressant. Jag vill arbeta med utformningar som ger ett mervärde: energibesparing, bullerdämpning eller någon annan typ av livsförbättring.

En inredningsarkitekt har större möjligheter att påverka hela miljöer än en textildesigner och det är därför hon har valt att vidareutbilda sig.

- Jag vill fungera som en länk mellan textilindustrin och arkitektbranschen. Det finns ett kunskapsglapp där, trots att de är beroende av varandra.

På utställningen i Hedemora, som har vernissage den 27 augusti, kommer Åsa Ericson att visa vävda gardiner och delar av sitt examensarbete från Textilhögskolan.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons