Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

► Artiklarna som gjorde skillnad

Från det stora till det lilla.
Journalister gör skillnad - oavsett om det gäller kritisk myndighetsgranskning eller att uppmärksamma enskilda människoöden.
Nu lanserar DT betaltjänsten Plus för att ytterligare höja kvalitén på den lokala journalistiken.

Annons

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter

Dyrt matavtal på asylboende skrotades

DT lyfte den rekorddyra maten på asylboendet i Trängslet , som kostade staten 87 miljoner på årsbasis. Granskningen ledde till att Migrationsverket skrotade avtalet med Fazer.

Maten på Trängslets asylboende kostade vid tiden för granskningen 572 kronor per dygn och flykting. Enligt Migrationsverkets egna regler ska

Hildings hjälpresa räddades

Hilding Sjöblom har i många år drivit second hand-affär och organiserat hjälpresor till behövande. När reskassan till fjolårets färd till Riga blev stulen, uppmärksammade DT att hjälpresan riskerade att gå om intet. Personal på OKQ8 i Hälsingberg hörde talas om det inträffade, och det slutade med att macken skänkte drivmedlet Hilding behövde.

Chefredaktören: "Ett Plus för dig och mig"

Hilding Sjöblom kunde genomföra sin Lettlandsresa tack vare medial uppmärksamhet kring reskasse-stölden.

Avslöjande ledde till näringslivschefens avgång i Forever Living-skandalen

Tidigare säljare för företaget Forever Living, ett i media uppmärksammad säljnätverk, vittnade om sektliknande förhållanden. DT avslöjade att Maria Rolander, vd för Näringslivet Falun-Borlänge, använt sin position för att rekrytera till nätverket. Tidningens granskning ledde till Rolanders omedelbara avgång.

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter

Pensionär skulle få betala klippt elledning själv - men företaget ändrade sig

I våras klipptes ledningarna som försåg Inga Larssons lada i Dala-Järna med ström. Det var ett led i Ellevios arbete med nätet i Uppsälje och Dala-Järna, och beskedet från företaget var att skulle en ny kabel kopplas in fick Inga betala det själv. Något som var alldeles för dyrt för den pensionerade ortsbon. Efter att Inga Larssons situation uppmärksammats ändrade sig dock företaget, och Inga har åter ljus i sin lada.

Så får du tillgång till Plus på dt.se - och ett 40-tal andra sajter

Inga Larsson har nu åter ljus i sin lada.

Apoteket snålade in på hittelönen - men hostade upp den till slut

Janne Havnö i Idkerberget hittade oväntat en postsäck med 50 000 kronor i ett dike. Det visade sig vara bytet efter apoteksinbrotten i Vansbro. Fynden hamnade juridiskt mittemellan stöldgods och hittegods, där någon hittelön inte utgår för det förstnämnda. Många hyllade Havlö för sin ärlighet, då han omgående lämnade in kontanterna till polisen. "Tack för din ärlighet i detta samhälle av korruption och tjuveri," skrev bland annat en anonym person. Från Apoteket fick Havlö inte ens ett tack.

Tills historien blev känd.

Då skänkte Apoteket Janne Havnö såväl blommor, som ett tack och tio procent av pengarna han återlämnat.

Lär känna personerna bakom det Plusmärkta innehållet - lång intervju med lokalredaktören Kent Olsson i Gagnef

Falu energi och vatten backade om datahallsplanerna

Trots att ingen upphandling ägt rum använde sig Falu energi och vatten av en affärskonsult, som arbetade med utveckling av datahallarna och med skid-VM. Vid tiden för granskningen hade konsulten fakturerat det kommunala bolaget totalt 3,8 miljoner. För att bygga datahallarna i Falun var tanken att FEV skulle bilda bolag med tre affärsmän, varav två rekryterats och introducerats av konsulten ifråga. Men det visade sig bland annat att en av affärsmännen hade kopplingar till norska pyramidspelsbolag och att två misstänkts för skatteflykt. Efter granskningen ändrade kommunen helt planerna för datahallarna.

Mer läsning

Annons