Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årstid för influensa och förkylning: "Stanna hellre hemma en dag för mycket än tvärtom om du varit sjuk"

Influensa eller bara en förkylning? Hur vet man skillnaden?
– I mångt och mycket är det samma sak, men när det gäller influensa får man oftast mer uttalade symptom, säger läkaren Johan Flodin, som arbetar på KRY, vårdtjänsten som gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videosamtal, i ett pressmeddelande.

Annons

Den som haft hög feber i över fyra dygn och den inte går över bör kontakta vården.Foto Jonas Ekströmer

Risken är större att bli smittad av virus när vi tillbringar mer tid inomhus under hösten och vintern.

Men vad är det egentligen som skiljer, sett till symptom, mellan influensa och förkylning?

– Även en förkylning kan ge feber men vid influensa är den i regel högre. Andra saker som karaktäriserar influensa är torrhosta och att man kan ha ont bakom bröstbenet, säger Johan Flodin.

Tvätta händerna ofta och använd handsprit

När det gäller influensarisken finns det kategorier som bör vaccinera sig.

De som har diabetes eller lider av kronisk hjärt- och lungsjukdom tillhör riskgruppen. Även personer över 65 år, gravida (efter vecka 16) och de som har någon form av funktionsnedsättning bör vaccinera sig.

– Om du haft hög feber i över fyra dygn och den inte går över så bör du kontakta vården. Eller om febern gått över och sedan kommer tillbaka efter några dagar. Kulmen för influensa brukar vara i december och januari.

Vad kan man göra, vid sidan om vaccinering, för att hålla sig frisk och kry?

– Tvätta händerna ofta och använd handsprit. Och om du är bjuden på en middag där de säger att de varit sjuka eller är krassliga så är det kanske bättre att tacka nej i stället för att ta risken att faktiskt bli smittad, säger Johan Flodin, läkare vid KRY.

De som har kronisk hjärt- och lungsjukdom eller lider av diabetes bör helst vaccinera sig mot influensa.Foto: Fredrik Sandberg

– Om du varit sjuk: stanna hellre hemma en dag för mycket än tvärtom – både för din egen och andras skull. I vår stressiga samtid tillåter vi oss inte riktigt att vara sjuka, vi är otåliga och vill snabbt gå tillbaka till jobbet. Men om vi gör det innan vi är friska är risken större att vi blir sjuka igen och det blir en ond cirkel, betonar Johan Flodin.

LÄS ÄVEN: Länet är sämst i Sverige på vaccinering av äldre – skördar fler liv än trafikolyckor

Mer läsning

Annons