Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärrad glasmästare slutar efter 49 år

Annons

Rolf Andersson var bara 16 år när han i april 1958 började arbeta på glasmästeriet i Älvdalen. Född i Östäng och efter sjuårig folkskola full av lust att börja jobba och tjäna egna pengar, vilket inte var några problem alls på den tiden.

Redan ett par år innan dess hade han börjat jobba extra efter skolan hos trädgårdsmästare Birger Östling, som hade handelsträdgård på lindan bakom nuvarande Hårateljén. Senare arbetade han hos Johan Grund, som hade Nynäsmacken, mitt emot bion.

Sitt första riktiga jobb - och det enda faktiskt - fick han alltså på glasmästeriavdelningen som äg-des av Älvdalens Järnaffär.

- Jag fick börja med att skära glas och dammsuga bilar, för det var många stenskott då som krossade det härdade glaset, som ofta föll in i bilarna. Stenskotten kom sig av grusvägarna.

Fram till 1979 var han anställd och skaffade sig en mängd rutin och yrkeskunskap den naturliga vägen, att lära sig genom att jobba.

Detta år tog han över glasmästeriet och startade Rolfs Glasmästeri, ett företag han drivit sedan dess, 27 år alltså. Den mesta tiden har han varit ensam, men de senaste fyra åren har hans dotter Maria varit anställd i företaget.

Det var alltså i april 1958 som Rolf började på glasmästeriet i Älvdalen. Nu, nästan 49 år senare, slutar han och blir pensionär.

Under så många år hinner man väl uppleva en hel del. Något speciellt han kommer att tänka på?

- Ja, till exempel den där dagen 1987 då ett gäng som deltog i ett veteranbilsrally passerade Älvdalen på väg från Nordkap till kontinenten. Två Citroënbilar, av 1951 års modell, hade fått vindrutorna sönderslagna. Bilägarna blev mycket förvånade då jag gick ut på lagret och letade bland gamla vindrutor och hittade två som passade. Då blev jag av med sex, sju av de gamla vindrutorna plus en massa sidorutor, som jag också hade på lagret, berättar Rolf.

Under så lång tid hinner man nog också skära sig rätt många gånger, när man jobbar med glas, oftast utan handskar?

- Ja, jag har skurit mig många gånger, men oftast har det bara varit småsår, någon enstaka gång någon sena, men det var länge sedan nu, säger Rolf.

Det är alltså en ganska ärrad man, åtminstone på händerna, som nu går i pension. Nu ska han bli "hustomte" hemma på gården i Östäng och vid stugan i Skärklitt.

Älvdalen kommer dock att få behålla sitt glasmästeri. Både Rolfs dotter Maria Nyström och nyanställde Jan Bertilsson kommer att jobba i glasmästeriet, som vid nyår byter namn till Älvdalens Glasmästeri AB. Då tar nämligen Kjell Eriksson, Åsen, över företaget. Kjell driver sedan tio år företaget Kjell Eriksson Montasje AS i Norge med 19 anställda i dag. Förra året startade han Glasmontage i Älvdalen, som nu har sex anställda. Företagen arbetar med att montera aluminium och glas åt andra företag, mestadels åt ett företag i Borlänge.

Med det nya företaget har alltså Kjell Eriksson 27 anställda och börjar bli riktigt stor, med älvdalska mått mätt.

Älvdalens Glasmästeri ska fortsätta med sin tidigare verksamhet.

- Men jag ska också börja sälja och montera markiser och inglasade verandor. I framtiden kanske också persienner och växthus, säger Kjell Eriksson, som själv kommer att fortsätta arbeta i Norge och låta de anställda i Älvdalen sköta driften av företagen.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons