Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arnold bjöd in sig till Sverige

Annons

Sent på onsdagen mötte Arnold Schwarzenegger statsminister Fredrik Reinfeldt i soliga Sacramento.

Ex-Terminatorn Schwarzenegger, för dagen iförd hallonröd slips, beskrev inför mötet Sverige som en vacker plats där han varit många gånger med kroppsbyggarsporten och i samband med sina böcker och filmer.

En inbjudan till Sverige och ishotellet i Jukkasjärvi fick Schwarzenegger också av sin besökare.

Miljön och klimathotet var det allenarådande ämnet för mötet mellan de båda konservativa politikerna som skördat framgångar genom att anta liberala och gröna agendor.

Vid en pressträff efteråt sade statsministern att han och Schwarzenegger har en "väldig samsyn" i hur klimathotet ska angripas. Det handlar bland annat om att sätta tak för utsläppen av växthusgaser, att få igång handel med utsläppsrätter och att sätta tryck på industrin.

Han sade sig också vara inspirerad av hur Schwarzenegger samarbetat med andra guvernörer. Miljörörelsen i USA växer regionalt och underifrån. I februari skrev delstaterna Kalifornien, Arizona, New Mexiko, Oregon och Washington under ett miljösamarbete och Schwarzenegger pratar nu med ytterligare kollegor.

TT: Kan du tänka dig att ta ett liknande initiativ i norra Europa?

Vid mötet berördes också det samarbetsavtal för utveckling av alternativ energi som Sverige och Kalifornien har skrivit under och som nu kan få ny fart. Reinfeldt sade sig vara inspirerad av den positiva, amerikanska känslan av att "vi kan fixa det här" som Schwarzenegger förmedlade.

Mötet ägde rum i historiska representationsbyggnaden Leland Stanford Mansion. Enligt Reinfeldt utdelades inga träningstips och de två hann inte prata film (trots att statsministern är en beundrare av Conan) _ däremot talade de om en ny pragmatisk syn på politik, där man inte är så fast i parti-referenserna.

TT

Mer läsning

Annons