Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Armén intog gerillabas på Sri Lanka

Annons

Sri Lankas armé har intagit den tamilska LTTE-gerillans högkvarter på östra delen av ön efter flera månaders strider, uppger militären.

"Med denna seger har styrkorna erövrat LTTE-terroristernas nervcenter i deras sista fäste i östra provinsen", hette det i ett uttalande.

Armén har de senaste månaderna tagit kontrollen över stora områden i östra Sri Lanka. Hundratals gerillasoldater påstås ha dödats sedan operationen för att erövra Thoppigala-området i distriktet Batticaloa inleddes. Thoppigala har varit i gerillans händer sedan mitten av 1990-talet.

Bedömare ser ingen militär lösning på konflikten, trots att gerillan tappat mark i öster. Krigslyckan har vänt många gånger under konflikten som har krävt uppåt 70|000 liv sedan 1983.

Trots att fredsförhandlingarna bröt samman i höstas och kriget tog ny fart har de norska medlarna inte gett upp. Sändebudet Hans Brattskar ska i veckan till gerillans högkvarter i Kilinochchi i norra Sri Lanka för samtal med LTTE:s ledare. Där styr rebellerna ett område som om det vore ett eget land.

TT

Mer läsning

Annons