Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arla protesterar mot Lactalisköp

/

Arla hoppas att myndigheterna stoppar franska Lactalis mjölkprissättningsmodell som är kopplad till Arlas mjölkpris när fransmännen köper Skånemejerier.

Annons

Milkos uppgående i Arla har i ett slag ändrat spelreglerna på svensk mejerimarknad. Just nu håller mjölkettan Lactalis på att köpa nummer två på svensk mejerimarknad Skånemejerier och Lactalis tittar även på Grådömejeriet som Arla är tvungna att sälja.

Arlas nästan monopoliknande ställning i Norden utmanas alltså av franska mejerijätten Lactalis.

Christer Åberg, chef för Arla Foods i Sverige, ifrågasätter Lactalis affäsupplägg med Slkånemejerier och säger till Dagens Industri:

– De utgår från vårt mjölkpris för sin affär. Vi blir kopplade till transaktionen på ett sätt som blir märkligt och jag förutsätter att myndigheterna tittar på det här.

Milkos bönder som nu gått upp i Arla har fått ta del Arlas så kallade avräkningsbetalar sina mjölkbönder och går Lactalis affär ihop innebär det Arlas pris till sina bönder innebär att Skånemejeriers bönder får en koppling till Arlas pris i tio års tid. Ju mer Arla betalar desto mer får Skånebönderna.

Då blir Arlas 85 procent av de svenska böndernas prissättning beroende av Arla och Arla hoppas att myndigheterna stoppar denna koppling:

– jag förutsätter att myndigheterna tittar på den kopplingen så att det inte sätter marknadskrafterna ur spel. Vi gör bedömningen att det är här är en europeisk konkurrensrättsfråga, säger Arlas chef.

Mer läsning

Annons