Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivet -en dörr till bygdens historia

Annons

Prästgården i Floda församling ägs sedan slutet av 1990-talet av Eva Björklund och hennes familj. Under en kort period, i samband med att Törnholn byggdes om, nyttjades den som ålderdomshem.

-Jag har på olika sätt försökt att ta reda på mer om den här stora och vackra byggnaden, berättar Eva, som efterlyser fler faktauppgifter.

Fastigheten byggdes 1917-18 och boytan uppgår till ungefär 400 kvadratmeter, fördelade på två inredda plan med totalt ett tiotal rum med mycket hög takhöjd. Till det kommer en stor källare samt en jättelik oinredd vind.

På bjälkar i vindsvåningen har hantverkare gjort anteckningar i samband med såväl bygget som olika renoveringar.

En av dem har också med sirliga bokstäver utryckt sin förfäran över att de styrande genom det stora prästgårdsbygget lade en ännu större ekonomisk börda på församlingsbornas redan hårt tyngda axlar.

Vindsvåningen avgränsas från resten av huset med en stor och vacker pardörr.

-Jag tyckte att den såg ut som en ytterdörr och för att få reda på om den flyttats från en tidigare prästgård kontaktade jag hembygdsföreningens Gun Danielsson, som lovade att hålla ögonen öppna efter bilder på den gamla prästgården, berättar Eva Björklund.

Det dröjde bara några veckor innan Gun, som är projektanställd för att jobba med Floda hembygdsförenings stora bildsamlingar, ringde och berättade att dörren suttit i den gamla prästgården, som stod i öst-västlig riktning, längs med Ersaholsvägen.

Som bevis överlämnade Gun senare ett foto föreställande gården med dörren. Det är en av totalt 53 prästgårdsbilder i hembygdsföreningens samling av bilder tagna av Flodafotografen och handlaren Erik Elias Westin.

-Vi har scannat in och registrerat ungefär 6000 Westinbilder, som dessutom försetts med sökord så att de lätt och snabbt kan återfinnas, säger Gun.

Eva Björklund är glad över informationen, över att nödvändigheten av återbruk inneburit att vackert hantverk räddats till eftervärlden. Inte minst över att hembygdsföreningens arkiv ger henne och andra möjlighet att "rota" i bygdens historia.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons