Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argument à la Grönköping

Annons

Svar till Göran Bryntse,

den 16 januari:

Göran Bryntse återkommer till kärnkraftens kostnader. När det gäller den nya finska reaktorn anger Bryntse, med sina förenklade beräkningsmetoder, att totalkostnaden blir 170 miljarder kronor. Om vi nu fortsätter beräkningarna och dividerar denna summa med den totala produktionen på 780 TWh blir kostnaden 22 öre per kWh. Detta är samma kostnad som jag angav i min insändare den 3 januari.

Så långt kan vi vara överens, men när Bryntse påstår att till exempel vindkraften är billigare har resonemanget spårat ur.

Vindkraften kostar 40-50 öre per kWh och utan omfattande subventioner skulle knappast någon vindkraft byggas i landet. Dessa subventioner får vi alla betala på våra elräkningar.

Om vi även ser på miljön kommer den finska reaktor att ersätta produktion från kraftverk eldade med kol, olja och torv.

Utsläppen av koldioxid minskar med cirka tolv miljoner kronor ton per år vilket motsvarar utsläppen från hela den svenska personbilsparken.

Till sist: Under årens lopp har vi kunnat ta del av argument i kärnkraftsdebatten, som i skarpsinne och logik kan tävla med Sophie Liljedotter, Grönköpings äldste, när hon säger: "Jag förstår inte varför det skall vara så mycket bråk om kärnkraften när vi har den utmärkta elektriciteten."

KJELL LINGEBLAD

Mer läsning

Annons