Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets trafikfarligaste helg

/

Annons

Påskhelgen är en av årets allra farligaste perioder i trafiken, inte minst i Dalarna som får ta emot en stor del av de hundratusentals bilister som planerar att fira påsk i Dala-, Härjedals- eller Jämtlandsfjällen.

Statistiskt sett kommer åtta personer att dö och över 200 skadas från skärtorsdagen till annandagen på landets vägar. Trafikpolisen i Dalarna koncentrerar sina insatser till riksväg 70 och 71 där hastighets-, bältes- och nykterhetskontroll har högsta prioritet.

- En sådan här helg prioriterar vi det som kan rädda liv i trafiken. Om vi till exempel sänker medelhastigheten med bara 1 km/h så sparar vi 25 liv på ett år, säger Kjell Larsson, chef för Dalapolisens trafikenhet.

Allra farligast är påsktrafiken på långfredagen och påskdagen. Det är då dödsolyckorna sker och enligt Vägverkets statistik beror det på kombinationen rattfylla och nattliga färder.

- Dödsolyckorna är ofta förknippade med dagen-efter-körning. Man tar bilen på natten eller morgonen efter att ha festat, man väljer små vägar för att undvika polisen, man åker obältad och kör ofta för fort - många fel på en gång helt enkelt, säger Thomas Andersson, Vägverket.

- De dödsolyckor vi har är svåra att bevaka bort, fortsätter Kjell Larsson som ändå är övertygad om att polisens preventiva verksamhet räddar åtskilliga liv varje år.

Med polisens nya och hårdare strategi ska ännu fler liv räddas. Redan vid en hastighetsöverträdelse på 6 km/h blir det böter numera, till skillnad mot tidigare tolerans på 10 km/h. Dessutom har bötesbeloppen höjts kraftigt.

- I Dalarna började vi med den hårdare strategin redan i höstas. Vi hoppas och har även fått indikationer på att det ger effekt, säger Kjell Larsson.

Dalapolisens ambition är också att göra 61 000 alkoholtester per år, något man klarade med råge under 2006.

Fakta: Trafikexpertens tips inför påskhelgen:

  • Håll avståndet till bilen framför. Tresekundersregeln är en bra riktlinje.
  • Håll hastigheten. Det räddar liv och sparar dyra bötesbelopp.
  • Slarva inte med bältet. Även det räddar liv och sparar dyra bötesbelopp.
  • Kör nyktert. Med alkohol i kroppen ökar risken markant för att dö i trafiken.
  • Ta god tid på dig och unna dig pauser. En stressad förare är ingen bra förare.

Källa: Thomas Andersson, Vägverket

Mer läsning

Annons