Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets stjärnskott kom med SMS – Spaxes Miljöteknik

/

Nyheten på årets företagarfest i Dalarna var en SMS omröstning om årets stjärnskott på Dalarnas företagshimmel.
Och vinnare med hela 65 procent av rösterna blev Spaxes Miljöteknik i Leksand som drivs av Göran Spaxes och Kjell Mjörning.

Annons

På kort tid och inför publik och en frågvis panel presenterar tre entreprenörer sina affärsidéer som skulle leda till att årets stjärnskott korades med en SMS-omröstning bland deltagarna på Stjärngalan.

Förlorarna trots bra affärer var Håkan Åman från Spara Kvittot i Ludvika som fick åtta procent av rösterna, Lena Gadde från Gaddex i Avesta som fick 27 procent.

Till applåder tog Göran Spaxes och Kjell Mörning mikrofonen, tackade och lovade en omsättning på 80 miljoner till 2015.

Men ni hinner ju knappt med som det är redan nu sa ni ju, kom repliken:

– Det finns hur många som helst, folk knackar på dörren, svarade Göran Spaxes rappt.

Årets stjärnskott började från noll anställda i april i fjol:

– Nu är vi fem fast anställda och fyra timanställda, berättar Göran Spraxes.

Hur vågar ni tro på 80 miljoner när ni omsatte ett par det senaste bokslutet?

– Vi har redan tecknat in hela nästa år med order. 80 miljoner, det är bara två procent av marknaden. Vi har tre stora, sannolikt fyra riktigt stora projekt som vi väntar att skriva projekt på inom kort, förklarar Kjell Mjörning som inte tycker att 80 miljoner är något att snacka om.

Företaget tillverkar biologiska avloppsreningssystem, de tre referenserna vid Gammelsätervallen på Nipfjället, Älvdalens skjutfält, Ellhedens VA-samfällighet i Gagnef gör att det säljer sig av sig självt.

- Vi använder standardprodukter till vårt system, det blir billigast och bäst för kunden så, förklarar Göran

På väg till Alabama i USA för att sälja sitt system träffade de Anders Granbom från Exportrådet i Dalarna som tyckte att de borde pröva lyckan där behoven är större som i det nya Europa.

– Vi var inbjudna till USA, men det visade sig att det var rätt, behoven är större i Rumänien och Moldavien. Vi har lokala kontakter nu, de bygger lokalt och vi projekterar. När Borlänge Energi hade sin stora Kinadelegation på plats så fick vi kotakter också där. Nu kommer en delegation från Kina hit i februari berättar de.

Senare under galakvällen hade de bjudit in alla sina anställda till Stjärngalan där pris efter pris delades ut till duktiga företagare från hela Dalarna. Trerätters galamiddag avnjöts med tillhörande drycker och underhållning av bland annat Eric Gadd, Gränslöst och Tobias Karlsson och Malin Johansson från Let’s Dance och så fortsatte minglet natten lång.

Här är listan över kvällens vinnare:

Årets ungdomsföretagare - Hanna Risander
Företagsnamnet Acudira betyder kommunicera på älvdalska. De gör allt från att producera logotyper, film, print, webb och PR till att arrangera event och presskonferenser.
Ur motiveringen: Hon är en nyckelperson för Älvdalens näringsliv och en spindel för samverkan i regionen. "Det är fascinerande vad en stark vilja och mål kan göra med människor".
Kriterium: Årets ungdomsföretagare ska inte vara äldre än 30 år och genom målmedvetet, engagerat och kompetent arbete ha etablerat och utvecklat ett eget företagande.

Årets företagsledare - Jonas Bauer
Vasaloppet marknads AB, Mora
Ur motiveringen: Han är en entusiastisk, drivande och fokuserad företagsledare som sätter höga mål. Genom ett energiskt och uthållit ledarskap och en tydlig ansvarsfördelning har han fått medarbetarna med på spåret.
Kriterium: Årets företagsledare har genom ett tydligt och kompetent ledarskap bidragit till att utveckla sina medarbetare och/eller sitt företag på ett positivt utmärkande sätt. Engagemang, känsla, omvärldskunskap och kunnighet är exempel på utmärkande egenskaper. Personen ska ha en tydlig ledarroll i eget företag eller som anställd verksamhetsledare.

Årets nybyggare- Mara Maric
Orsa lamellträ, Orsa
Ur Motiveringen: En företagsledare som med egna krafter och stark vilja har utvecklat sitt företag samt profilerat sig som ett föredöme i en hårt konkurrensutsatt bransch. En god ambassadör för Dalarna.
Kriterium: Årets Nybyggare ska ha utländsk bakgrund, vara en förebild och en inspirationskälla till andra samt ha bidragit till den lokala tillväxten. Företaget ska ha funnits i Dalarna under minst tre år och visat på ett positivt resultat eller utveckling.

Årets nytänkare - Malin Björk och Charlotte Svedberg
Makeoverbook Europe AB, Falun
Ur motiveringen: De levererar inspirationsprodukter som möjliggör merförsäljning för sina kunder. Genom att utgå från vanliga människor har de skapat ett unikt koncept som känns verklighetsnära och inspirerande för både frisören och slutkunden. Ligger rätt i tiden och har enorm tillväxtpotential.
Kriterium: Årets innovatör har utvecklat en idé till en produkt eller tjänst med nya eller banbrytande egenskaper. Produkten eller tjänsten ska ha kommersiellt intresse.

Mer läsning

Annons