Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets potatisskörd möglar på åkern

Annons

Årets översvämningar dränker potatisåkrarna. Av årets skörd går 52|000 ton förlorad _ drygt 10 procent. LRF aviserar höjda priser.

Potatis är den gröda som drabbats värst av översvämningarna i södra Sverige. Två tredjedelar av Sveriges potatisodlingar ligger i översvämningsdrabbade Skåne, Halland, Östergötland och Blekinge.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) uppskattar att minst tio procent av all areal för potatisodling är förstörd. LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson, själv före detta potatisbonde, åker runt i Sverige och inventerar åkrarna. På torsdagen besökte han Skåne och Halland och det han fick se var dystert.

Han vill inte spekulera i hur priserna för konsumenterna kommer att ändras. Bönderna får inte kompensation av försäkringsbolag för sina uteblivna inkomster, så en höjning av priset kan rädda deras ekonomi.

Efter skyfallen i början av juli sade LRF att årets skördar av spannmål och grönsaker kunde räddas om det torkade upp fort. Men sedan dess har det regnat vidare. I södra Sverige är det nu skördetid.

LRF begär att staten ska upprätta en nationell katastroffond. De senaste årens stormar, skyfall och torka har ställt de svenska bönderna inför helt nya villkor. Lars-Göran Pettersson är säker på att det har med klimatförändringarna att göra. Han vill att den svenska regeringen på allvar utreder sambandet mellan det nya klimatet och det svenska lantbruket.

Förmodligen kommer inte heller importerade grödor att kunna rädda situationen för svenska konsumenter. I England, Tyskland och Belgien är det också översvämningar, medan Spanien, Grekland och övriga Sydeuropa har drabbats av torka.

TT

Mer läsning

Annons