Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Flovicku invigd

Annons

Alf Tangnäs och Lars Ljungman höll tillsammans i invigningen vid Flosjöviken. Lars klippte det orange bandet och öppnade därmed årets Flovicku, medan Alf berättade lite om Flovickus och Komidsommarfestens historia.

Under invigningen bjöds publiken på säckpipemusik av bland andra Hans Rönnegård från Gagnef.

- Vi spelar framför allt musik som är traditionell för den svenska säckpipan, och då blir det mycket från Västerdalarna, berättade han.

En vanlig missuppfattning är att säckpipan kommer från Skottland. I själva verket kommer den ursprungligen från mellanöstern och är ett mycket gammalt instrument, förklarade Hans Rönnegård.

- Det finns belägg för att säckpipa användes i Sverige på 1600-talet, men troligen fanns den här tidigare ändå. I Västerdalarna levde traditionen med säckpipa kvar in på 1900-talet.

Därefter dog den svenska säckpipetraditionen ut, men på 1980-talet väcktes den åter till liv, då svenska pipor började byggas igen efter gamla förebilder. Nu förs traditionen vidare av Hans Rönnegård och andra svenska säckpipeblåsare runtom i landet. Varje år träffas ett gäng säckpipespelare hos Hans Rönnegård till en så kallad Pôsträff.

- Förut brukade vi träffas här i Floda, men i år samlades vi hemma hos mig i Gagnef, berättar han.

Efter invigningen var det dags för båtregatta. Alla olika typer av båtar var välkomna, och del- tagarna fick vara med i en femkamp som bestod av tipsfrågor på sjön, boccia, spikning, bollkastning och frisbee. Dessutom ingick något som arrangörerna kallade för "slumpkamp".

- Varje deltagare får välja antingen ett kryss eller en ring. Sedan singlar vi med en planka som har en ring på ena sidan och ett kryss på den andra. De som har valt "fel" symbol får poängavdrag, förklarade Örjan Blomkvist, som ansvarade för båtregattan.

På kvällen spelade Jan-Erik Jonsson med Mosselbuorkestern på Floda Värdshus.

Under veckan kommer Flovicku att bjuda på en mängd arrangemang. I dag, måndag, blir det till exempel visning av veterantraktorer vid Strandbackens folkpark samt demonstration av Närsen - Gråtjärns Järnväg. Veckan avslutas med Komidsommarfesten.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons