Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets fattigaste månad

/

Verkar din lön försvinna lite snabbare än vanligt från kontot den här månaden? I så fall är du är inte ensam. Jul- och nyårsfirande följt av reor gör januari till årets fattigaste månad för många.

Annons

– Januari är en hård månad. Många ringer till oss och funderar över hur de ska klara sig i januari, julen har blivit dyrare än de tänkt sig eller så har de handlat mycket under december månad, säger Karin Nordenson, som jobbar med konsumentstöd på Konsumentverket.

Konsumentverket har tagit fram tips som är tänkta att hjälpa den som vill få ner sina kostnader. Det är bra att börja med att göra en budget, enligt Nordenson. Genom att leva snålt kan man kanske undvika att hamna på minus: äta billigt, undvika lockande reor, lämna bilen hemma – och undvika snabblån.

Många svenskar har i stort sett ingen buffert för oförutsedda utgifter. Att lägga om lån eller hitta billigare avtal för el, telefon eller försäkringar kan sänka kostnaderna framöver och göra det lättare att spara lite pengar.

– Någon gång då och då måste man ju se över sin ekonomi och det kan vara lämpligt att göra det i januari när man har hela året framför sig. Kanske behöver man bygga upp en liten extra buffert, eller så kan man börja lägga undan lite pengar inför sommarsemestern redan nu, säger Nordenson.

Mer läsning

Annons