Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket påpekar risker

Annons

Dessa anmärkningar, och åtta ytterligare brister, påpekar Arbetsmiljöverket i ett brev till Smedjebackens kommun främst riktat till tekniska kontoret.

Den 16 november inspekterade Arbetsmiljöverket de två förskolorna Sagan och Harnäs för att se hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar.

På förskolorna genomförs det skyddsronder där man skriver ner riskerna och gör bedömningar av dessa i en handlingsplan. Rektorn åtgärdar de risker som ligger inom ansvarsområdet men när ansvaret ligger utanför rektors ansvarsområde, exempelvis fastighetsfrågor, skickas handlingsplanen vidare till tekniska förvaltningen.

Vid inspektionen kom det fram att rektorn får dålig respons därifrån. Då man genomför nya skyddsronder kvarstår gamla risker och rektorerna kan därför inte ta sitt ansvar för arbetsmiljöuppgifterna.

Arbetsmiljöverket efterlyser därför ett arbetssätt mellan förvaltningarna som ger konkreta resultat.

Redan i december 2004 efterlyste Arbetsmiljöverket rutiner för hur brister som rör skolans fastigheter skulle åtgärdas. Smedjebackens kommun svarade den gången att dessa rutiner hade tagits fram.

I underrättelsen till kommunen denna gång ger verket elva exempel på arbetsmiljörisker:

Hos Sagan är ett golv kallt i ett rum på avdelningen Bambi, det finns en stor vattenpöl på gården mellan förråd och lekstuga, det är problem med lekkullen och rutschbanan som på en sida saknar trappsteg och det finns risk för fallande grenar på lekområdet.

På både Sagan och Harnäs är det störande buller och hög ljudnivå.

Det är halkrisk på grund av dålig snöröjning och sandning på Harnäs gård samt parkering.

Det är också dålig snöröjning för varutransporter till Harnäs vilket kan leda till att varor levereras till återvinningsstationen 300 meter bort. Matleveranser är svåra på grund av trånga utrymmen vid varumottagningen till Harnäs.

Barnvagnar förvaras i bod på baksidan och saknar ramp vilket gör att personalen måste lyfta alla barnvagnar. Vidare upplevs köket som hårdarbetat och där finns behov av varmluftsugn, stekbord med mera.

För barnens del innebär det en risk att staketet runt gungorna lätt går sönder.

Arbetsmiljöverket gör bedömningen att rutinerna inte fungerar och överväger att besluta om ett föreläggande och sätta ut ett vitesbelopp. Först får kommunen chansen att svara på kritiken.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons