Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket gör ny inspektion

Annons

Under 2005 genomförde Arbetsmiljöverket ett par inspektioner av socialen, individ- och familjeomsorgen, i Marnäsliden som lyder under social- och utbildningsförvaltningen.

Det riktades en rad krav på en bättre arbetsmiljö åt socialsekreterarna.

Det var socialsekreterarna vid kommunens socialkontor som själva tröttnat på sin arbetsmiljö då det inget hände efter år av klagomål på sin arbetsmiljö och på vad man uppfattade som förvaltningsledningens tomma ord.

Personalen anmälde via fyra skyddsombud arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Verket gjorde en inspektion våren 2005 och slog ned på både den fysiska arbetsmiljön och den hårda psykosociala press som personalen var utsatt för. I november 2005 gjordes ytterligare en kontroll.

Det var meningen att Arbetsmiljöverket nu innan jul skulle göra en ny föranmäld inspektion.

Kommunen kunde inte, så ett nytt datum är utsatt till den 30 januari klockan 09.00 och då kommer Arbetsmiljöverkets inspektörer Anki Langer Silfverin och Mats Jansson som gjorde de tidigare inspektionerna på ny inspektion.

- Vi ska följa upp vår tidigare inspektion. Vi tänker kontrollera att kommunen vidtagit de åtgärder vi ställt krav på. Vi vet inte vad som hänt och det blir spännande att komma på återbesök, förklarar Anki Langer Silfverin.

Personalen på socialkontoret är enligt uppgifter till Nya Ludvika Tidning fortfarande missnöjd med arbetsförhållandena även om lokalerna förbättrats. Man diskuterar att via fackförbunden, akademikerfacket SSR och Sktf att begära en psykosocial arbetsmiljökartläggning:

-Missnöjet med hur ledningen för individ- och familjeomsorgen sköter sig är utbrett. Vi vill begära en psykosocial arbetsmiljöutredning. Men det måste vara en garanterat utomstående och opartisk utredare som genomför denna. Därför är det utreslutet att vi accepterar att Ludvikahälsan genomför detta, säger personal till tidningen.

Slifverin vid Arbetsmiljöverket blir mycket intresserad när hon får höra om detta missnöje och den tidningsartikel som NLT publicerat om rädslan som spridit sig bland medarbetarna efter utköpet av 1:e socialsektereraren.

- Det här är inget vi hört talas om men vi kommer säkert att bli varse detta när vi besöker individ- och familjeomsorgens personal, säger Anki Langer Silfverin.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons