Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten minskar

Annons

Vid det senaste mätningstillfället var den öppna arbetslösheten i Gagnefs kommun nere vid 1,4 procent.

Det kan jämföras med 1,7 procent vid det förra mättillfället och 2,5 procent vid motsvarande tid i fjol. När det gäller ungdomar var 2,3 procent öppet arbetslösa, vilket kan jämföras med 4,3 i fjol. Vad som är ännu mer glädjande är att inte en enda ungdom finns noterad som långtidsarbetslös.

Totalt är det sex personer som är långtidsarbetslösa i Gagnef.

Den sammanlagda arbetslösheten eller den så kallade obalansen, det vill säga personer som är öppet arbetslösa plus de som deltar i arbetsmarknadspolitiska program, uppgår till 4,3 procent.

I absoluta tal handlar det om 265 personer, varav 136 kvinnor.

- Förändringen beror på att fler fått jobb, vilket är mycket glädjande, tycker kommunalrådet Anders Ahlgren (c), som också påpekar att Gagnefsborna har nytta av en viss vana vid arbetspendling.

Kommunchef Bertil Stoltz betonar att kommunen har ett mycket bra och väl fungerande samarbete med både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Den kommun som näst Gagnef har den lägsta öppna arbetslösheten i Dalarna är Leksand med 2,2 procent. När det gäller obalansen ligger Gagnef i topp före Säter, vars obalans uppgår till 4,8 procent.

I Dalarna totalt var vid mättillfället 5552 personer öppet arbetslösa. Obalansen omfattade 10775 personer.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons