Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivarna kommer att få betala

Annons

Regeringens förändringar av arbetsskyddslagen innebär att vi är tillbaka där de handelsanställda får stå med mössan i hand och tigga om jobb. Att förlänga visstidsanställningarna är ett hårt slag mot våra medlemmar.

Jobben i detaljhandeln, som redan i präglas av korta deltider och visstidsanställningar, kommer att bli ännu otryggare. Regeringens politik slår mot kvinnor och lågavlönade.

Meningen är uppenbart att dela in arbetsmarknaden i a-lag och b-lag där servicesektorn blir ett andra klassens jobb. Att försämra anställningsskyddet har aldrig skapat fler jobb.

Arbetsmarknadsminister Sven Littorin har påstått att borgarna inte ska röra arbetsrätten, men handlar på ett helt annat sätt.

För högern handlar det inte om att skapa nya jobb, utan om människosyn och klasspolitik. Kvinnor, deltidsanställda, lågavlönade och tillfälligt anställda - de svagaste grupperna - angrips för att tillfredställa arbetsgivarna.

Ett annat exempel är nystartjobb, där företag kan ha anställda utan att behöva betala arbetsgivaravgifter. Nystartjobben är tidsbegränsade till ett år för ungdomar och fem år för äldre. Det ger bolagen som redan har hög personalomsättning stora vinster.

När en kull nystartsjobbare slutar tar man in nya. De blir anställda på nåder, och i regel är det låglönejobb de hamnar i.

Ytterligare ett problem för dem som tvingas ta de otrygga jobben är att de knappast går med i facket när anställningstiden är begränsad, Det innebär att de inte får någon som för deras talan och det är sannolikt just det som regeringen vill uppnå.

Men detta är en kortsiktig politik. När LAS-förhandlingarna ökar det kommande året så blir det arbetsgivarna som får betala för regeringens snabbpolitik. Handels ska självklart att se till att medlemmarna går så skadelösa som möjligt ur den besvärliga situation det innebär att bli uppsagd.

Tidigare har a-kassa och LAS verkligen varit skyddslagstiftningar. Nu urholkas de avsevärt och arbetsgivarna tvingas möta ett betydligt aggressivare Handels. Arbetsgivarna får betala de förluster som våra medlemmar gör.

De får ta konsekvenserna av sin egen önskeregerings politik. Svensk näringsliv har på olika sätt betalat till moderaterna för att vinna valet. Nu är det dags för Svenskt näringslivs medlemmar att betala.

ROGER HEMMING HANDELS DALARNA

Mer läsning

Annons