Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivare slipper utredningskrav

Annons

Arbetsgivarna ska slippa kravet att göra rehabiliteringsutredningar, enligt ett lagförslag från regeringen.

I stället ska Försäkringskassan kunna begära in sådana och andra insatser av arbetsgivarna när det är lämpligt. Orsaken till förändringen är att systemet med rehabiliteringsutredningar fungerat mycket dåligt, vilket visades av regeringens utredare Kurt Eriksson i vintras. Han konstaterade bland annat att den nuvarande lagen är otydligt, och har lett till att många arbetsgivare tror sig ha större ansvar än de i själva verket har.

Samtidigt har mycket få utredningar blivit klara i tid enligt reglerna. Enligt nuvarande lag ska de vara klara inom åtta veckor.

Syftet med den proposition som regeringen antog på torsdagen är att göra arbetet med att få sjuka tillbaka till arbete snabbare.

"Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Rehabiliteringsutredningarna har inte fungerat som avsetts. Ett effektivare och mer fokuserat arbete för att erbjuda människor alternativ till utanförskap kommer att bidra till högre sysselsättning och ett bättre bemötande för den enskilde," skriver Husmark Pehrson i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarnas ansvar i övrigt under arbetsmiljölagen och liknande förändras inte.

TT

Mer läsning

Annons