Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen: "Liknar en billig semester"

Annons

Margareta Appell på Arbetsförmedlingen Utland uppger att JobAids annons om vindruvsplockning i Frankrike inte borde ha placerats på Arbetsförmedlingens hemsida.

- Vi vill inte betrakta det här som ett jobberbjudande, säger hon.

Efter att ha läst annonsen från JobAid, tog Margareta Appell kontakt med kollegor på andra AF Utland-kontor i landet. Den enhälliga åsikten är att annonsen inte hörde hemma på Arbetsförmedlingens hemsida. Apell tycker att erbjudandet mer liknar en billig semester än ett jobb.

- Arbetsperioden är för kort, för att någon ska kunna tjäna på det. Vi tycker inte heller att företaget ger tillräckligt med information om arbetet i annonsen.

- Tyvärr passerade den ändå kontrollen för vilka annonser som hör hemma på vår sida.

Margareta Appell rekommenderar inte någon som är intresserad av arbete att söka på liknande annonser. Det passar bättre för de människor, som vill åka ut och göra något kul och spännande i en annan miljö.

- Sådant här kan folk annars ordna själva, genom att ta kontakt med flera arbetsgivare och välja det bästa. Försök också få minst två till tre månaders arbete, istället för bara några veckor.

I platsbanken finns i dagsläget 772 utlandsarbeten.

Ungefär hälften av dem är dock au-pairjobb. Margareta Appell nämner även den gemensamma europeiska platsbanken.

Där finns en mängd annonser att välja mellan.

De länder flest svenska ungdomar söker sig till idag, när det gäller arbeten utomlands är, enligt Margareta Appell, Norge, Island, England och Irland.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons