Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarteatern laddar upp för årets nyårsnöje i Aveny

Annons

De lokala teaterentusiasterna fortsätter att slå vakt om och vidmakthålla stadens gamla nyårstraditioner. Ytterst handlar det om att fylla tomrummet efter den slocknade Ludvikarevyn.

Efter urpremiären vankas ytterligare fem föreställningar av vilka den sista äger rum den 20 januari.

- Det finns ju en tradition i stan att folk vill gå på teater på nyårsafton. Nu blir det tredje gången som vi kör, säger Byman när tidningens medarbetare träffar henne och det glada teatergänget i samband med den senaste repetitionen.

Att träna in det aktuella lustspelet kräver övning och åter övning. Det gäller att alla repliker sitter bra och att det fysiska agerandet på scenen fungerar tveklöst när det är dags för urpremiär.

Nu har ensemblen börjat öva kostymerade och med rekvisitan på plats.

- Vi startade faktiskt med text-inlärning redan i början av september och i november kunde vi komma igång med iscensättningen, fortsätter Byman med den åtta månader unge sonen William i famnen. Det ska börjas i tid...

- Han är med som vår maskot, svarade hon muntert när vi undrade om han är en blivande skådespelare.

Övningarna är nu mycket intensiva och gänget träffas flera gånger i veckan och emellanåt även på helgerna för att finslipa.

Flera i ensemblen är nytillkomna skådisar inom arbetarteatern, bland andra Ulrika Svensson, Dennis Björk och Samira Bruniusson. Den sistnämnda tjänstgör dessutom som sminkös.

- Men för övrigt är vi det gamla vanliga gänget.

Utan att avslöja för mycket på förhand kan nämnas att den bearbetade versionen av Spanska flugan hela tiden framförs i 50-talsmiljö i en svensk stad.

- Det handlar om förvirrad kärlek med mycket senap och handlingen skulle mycket väl kunna utspela sig här i Ludvika, skrattar regissören.

Marknadsföringen startar inom kort och på lördag kommer teaterfolket till Gallerian för att ge några smakprov.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons