Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarekommunen säger nej till att lämna ut listor

Annons

På måndagskvällen diskuterades frågan i Falu arbetarekommuns styrelse.

Frågan om medlemslistor har gått ut till alla lokalavdelningar från Sören Wibe och de andra EU-motståndarna i socialdemokratiska partiet. De har hittat en paragraf i partiets stadgar som säger att om fem procent av medlemmarna i SAP skriver under kravet på en medlemsomröstning så måste partiet anordna en sådan.

Målet med omröstningen skulle vara att tvinga fram en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Regeringen har sagt att en sådan omröstning inte behövs eftersom den nya grundlagen inte innebär några större förändringar.

Men styrelsen för Falu arbetarekommun sade alltså nej till att lämna ut medlemslistorna.

- Man vet aldrig vad listorna kan användas till. Vi kan inte ställa medlemsregistren till förfogande för utomstående grupper, som inte är sanktionerade internt, säger ordförande Bo Andersson.

Han anser inte att EU-motståndarna kan räknas som en intern grupp.

- Nej, det krävs bara en minoritet på fem procent för att få en medlemsomröstning. Då har en liten grupp alla möjligheter att påverka, säger Andersson.

Bengt Holmquist är suppleant i arbetarekommunens styrelse och var ensam om att reservera sig mot måndagens beslut.

- Det är alltid bara jag som säger emot, konstaterar han. Vårt parti är kluvet i den här frågan, förmodligen vill ungefär hälften av medlemmarna ha en omröstning. Jag påpekade att vi inte ens behöver listorna, utan att pappren kan gå ut med ett ordinarie utskick, men det gick inte heller. I en riktig partidemokrati måste man vara öppen för diskussion, men här är det den gamla kända partipiskan som vinit och det funkar inte i dag, men det fattar de inte än.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons